Инсталацията за изгаряне на отпадъци в София щяла да бъде "почти безобидна"

20:49, 09 юли 15 25 1065 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки уверенията, че инсталацията, с която е предвидено да става изгарянето на отпадъците, е почти безобидна, в крайна сметка на проведеното вчера първо обществено обсъждане се оказа, че ТЕЦ София Изток не е подходящ, заради „комулативното замърсяване, което биха предизвикали „София Мед” и евентуалната площадка”.

Проектът за изгаряне на 180 000 тона на година от столичния боклук в ТЕЦ-овете е на „Топлофикация София” ЕАД. Като основен положителен ефект за обществото от въвеждането на инсталацията за изгаряне на RDF отпадъци в столицата беше посочена замяната на 10% от природния газ, необходим за производства на топлинна енергия, с RDF отпадъци.

Инж. Васил Петров от „Топлофикация София” ЕАД изтъкна, че тази смяна на горивото ще намали производствените разходи на дружестовото, което ще доведе до задържане на цените на топлоенергията на същите нива за гражданите. Опасенията на столичани са, че хипотетични финансови икономии се приоритизират пред здравето на хората.

На въпрос на граждани от район „Искър” ще бъдат ли горени биологични и рециклируеми отпадъци в ТЕЦ-а, доц. Нели Громкова отвърна на въпроса с въпрос: „А ще плащате ли вносен газ?”.

От 40-тина души в залата за обсъждане едва 10 бяха гражданите. Основният състав на обсъждащите се състоеше от експертите, изготвили доклада за Оценка на въздействието върху околнала среда (ДОВОС), служители на „Топлофикация София” ЕАД и на Столична община. Присъстваха и представители на авторите на проекта датската компания RAMBOLL, които се похвалиха с 130 реализирани подобни инстлации в 40 държави. За разлика от българските експерти, които ревностно бранеха доклада си, датските представители бяха по-словоохотливи и се постараха да бъдат максимално изчерпателни в отговорите си към притеснените граждани.  

„За пореден път общественото обсъждане се прави формално, колкото да се отбие номера и да официализират вече взети решения. Вместо граждани, на обсъжданията присъстват само експертите, работещи по проекта”, изрази недоволството си Иван Димитров от Сдружение за обществен контрол.

В презентацията на инсталацията датските специалисти от RAMBOLL демострираха, че системата за филтриране, която предлагат, гарантира нива на замърсяване на въздуха под допустимите норми за индустриално замърсяване в Европейския съюз. Включително с допълнителната секция за кондезация на димните газове чувствително снижават нивото на замърсяване. Експертите обясниха и процеса по отстраняване на азотните оксиди, чрез впръскване на амоняк, при която реакция елементите се разпадат до безврезните азот и вода, а количеството на амоняка, който се отделя е близко до нулата и е под изискванията на европейските директиви.  Те аргументираха безвредността на инстлацията, давайки пример с последния проект, по който работят в Копенхаген. Там инстлацията се намира на 1 километър от кралския дворец.

От презентациите на проекта стана ясно, че инсталацията предвижда 75% от входящия отпадък да бъде изгаряна, а 25% да бъдат депонирани. Притеснителното за столичани е, че тези 25% се разпределят на 20% неопасен инертен отпадък и 5% опасен отпадък, състоящ се от котлена и летяща пепел. Планирано е от Столична община неопасният отпадък да се складира в депото във „Враждебна”, а опасният да бъда изпращан в чужбина.

Основните въпроси на гражданите бяха свързани с морфологичния състав на входящите отпадъци. Дали ще бъдат изгаряни биологични и рециклеруеми отпадъци, които съгласно съвременните световни концепции за управление на отпадъците, могат да се компостират или съответно рециклират.

Инж. Васил Петров от „Топлофикация София” ЕАД увери гражданите, че у нас се прилага европейската Директива 2008/98/ЕО относно отпадъците. Петър Трайков от Столична община обясни, че в лабораторията на новия завод за отпадъци ще се извършва предварително разделяне на боклука. От смесения отпадък ще се отделят биологичните отпадъци и рециклируемата пластмаса. И отпадъкът, който ще бъде изгарян е със същия състав като отпадъка, който досега се изгаря в циментовите заводи. Досега общината е заплащала на циментовите заводи за този отпадък, а с новата инсталация „Топлофикация София” ЕАД ще произвежда топлинна енергия.

Според гражданите, участващи в обсъждането, технологията, която предстои да закупим с публични средстава е остаряла. Животът на инсталацията е между 25 и 40 години, по думите на датските представители.

Столичани вярват, че за 25 години сметосъбирането в града ще се промени в екологична посока  и смятат, че изграждането на съоръжение за изгаряне на отпадъци е в разрез с европейските политики за управление на отпадъците, тъй като именно в цитираната Директива 2008/98/ЕО  се казва, че „държавите-членки следва да подкрепят използването на рециклируеми материали, като рециклируема хартия в съответствие с йерархията на отпадъците и с цел изграждане на рециклиращо общество и не следва да подкрепят депонирането или изгарянето на подобни рециклируеми материали, когато това е възможно.”

Както и че „държавите-членки предприемат мерки, за да насърчат:

а) разделното събиране на биологичните отпадъци с цел компостиране и анаеробно разграждане на биологични отпадъци;

б) третирането на биологичните отпадъци по начин, който осигурява висока степен на защита на околната среда;

в) използването на безопасни за околната среда материали, произведени от биологични отпадъци.”

Утре е последното обществено обсъждане по темата. То ще се състои на ул. Московска 33 от 11,30 часа. 

Пълният текст на Директива 2008/98/ЕО  можете да намерите на адрес: http://old.eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:312:0003:0030:BG:PDF

Документите от ДОВОС (Доклада за Оценка на въздействието върху околнала среда) можете да прочетете на сайта на „Топлофикация София” ЕАД -  http://toplo.bg/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама