Виктор Стоянов: Може да се кандидатирам за директор на Филхармонията следващия сезон

22:34, 09 юли 15 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на културата обяви конкурс за нов директор на Софийската филхармония. До момента временно изпълняващ ръководната длъжност беше бившият зам.-министър на културата в служебното правителство и музикант Виктор Стоянов.

Управлението на Стоянов беше съпроводено от два конфликта, вследствие на което двама диригенти напуснаха Филхармонията. Преди около 3 месеца диригентът Илия Михайлов напусна институцията, като вдигна медиен шум с обвинения за корупция. Преди дни с Филхармонията се раздели и маестра Любка Биаджони Цу Гутенберг. Наред с тези конфликти, във Филхармонията бяха направени много положителни промени. Министерството дава на Стоянов много добра оценка за свършеното от него.

„Влязох в един доста труден момент, когато имаше конфликти между синдикатите и ръководството, спадащи финансови резултати, отлив на публика. Бях поканен от Министерството на културата да довърша сезона и да организирам институцията. Аз направих не само това.

В момента Филхармонията е една от институциите, в които няма финансови проблеми и бавене на заплатите и увеличих приходите с 25%. Направихме един от най-големите концерти за сезона, с участието на Соня Йончева. Проведохме конкурс за диригент на Капелата, жури на който бяха най-големите светила в хоровото изкуство. Планирахме сезон, който Филхармонията не е виждала отдавна“, направи равносметка Виктор Стоянов.

В интервю за София topnovini.bg Стоянов каза, че обмисля възможността да се кандидатира за директор на Софийската филхармония през следващия сезон.

„Мога да кажа, че оставям Филхармонията в ръцете на следващия директор в едно много добро състояние. Това дали ще се кандидатирам за директор следващия сезон зависи от това дали ще видя реализация на идеите си“, каза музикантът.

Естествено, че напускането на двама диригенти през този период е неприятно събитие и за Стоянов. Той обаче е категоричен, че преди „безпочвените“ скандали поставя развитието на Филхармонията.

„Неприятното е, че постиженията през този период останаха в сянка. Нормално е, когато има преходен период да има и хора, които са недоволни от посоката и скоростта на промените“, смята Стоянов.

Конкурсът за директор на Софийската филхармония вече е обявен от министерството. Сред изискванията, които кандидатите за директор на институцията трябва да покриват, е да притежават квалификационна степен „магистър", както и минимум 5-годишен опит в областта на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама