Хасковлии: В Гърция криза няма, някой насилва ситуацията /снимки/

07:02, 13 юли 15 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Цяло Хасково се изнесе към Гърция“. С тези думи посреща екипът ни гръцкият граничен полицай на ГКПП Маказа-Нимфея. През почивните дни проверихме как обикновените гърци преживяват т. нар криза и дали има отлив на туристи както се тиражира.

Оказа се, че ситуацията около сривът на гръцката икономика е силно преувеличена. А новината, че има отлив на туристи пък изобщо не отговаря на истината.

На най-новия граничен пункт опашката от чакащи да преминат автомобили е близо 5 км. Полицаите едва смогват да обработят документите. В колоната има коли с хасковска, пловдивска, старозагорска, бургарска регистрация. Най-много обаче са туристите от Румъния.

Няма да заменя почивката си в Гърция, нищо че новините са свързани само с южната ни съседка, казва хасковлията Радослав Миладинов, който го намираме на плажа в Александруполис. Ясно е, че това, което ни се казва не отговаря на истината. Гърците са добре, въпреки че могат да теглят само по 60 евро на ден, допълва той.

С него на плажа е и колежката му Златка Йорданова. Тя също е доволна от прекарания уикенд в южната ни съседка. И въпреки, че е планирала през отпуската си да бъде на Черно море, заявява, че пак би отскочила до Александруполис през август.

И двамата са категорични, че да отидеш на море в Гърция излиза много по-евтино отколкото в България. Гръцки хотелиери обясниха, че в момента една нощувка и закуска за двама излиза 45 лв.

„Живеем спокойно. Пари има, но народът се притеснява за бъдещето. Чувстваме се излъгани, защото обещаха, че няма да се вземат повече пари от Европа, а правят точно обратното. Тъжно е да гледаш, пенсионер да се реди на банкоматите, за да изтегли 60 евро. Разбира се, че тези пари не могат да бъдат изхарчени за един ден, но не е добра гледката”, обяснява пред Topnovini.bg бившият кмет на Орестиада Демостенис Делидимос.

В момента една голяма част от хората, които на 5 юли казаха OXI се чувстват излъгани от премиера Алексис Ципрас. По-младите го подкрепят, но по-възрастните казват, че трябва да си ходи.

Репортерската ни проверка показа, че в Комотини, Кавала и Александруполис опашки пред банкоматите няма.

Хасковлии, които правиха екскурзия в Комотини и Ксанти пък обясниха, че в една от веригите вече може да се плаща с български лев. Законно е, няма причина да не го приемам, казва сервитьорка от заведение на Главната улица.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама