АДФИ установи нарушения в общините Исперих и Цар Калоян

07:19, 13 юли 15 25 689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ установи нарушения в общините Исперих и Цар Калоян. Това става ясно от доклада на институцията за приключилите финансови инспекции през второто тримесечие на годината.

В Исперих  е извършена проверка за законосъобразност на спазването на чл. 59, ал.3 от Закона за обществените поръчки /ЗОП/ при проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет„Доставка на училищен автобус за превоз на ученици до ОУ „Христо Ботев“ Исперих“. Стойността на проверената обществена поръчка е 149 969 лева. Установено е нарушение на чл. 59, ал.3 от ЗОП във връзка с чл. 14, ал.1 от ЗОП, според който „възложителят определя условията и размера на гаранцията за изпълнение на договора като процент от стойността на обществената поръчка, но не повече от 5 на сто от стойността на поръчката”. На общината е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Инспекторите на Агенцията са проверили и още една обществена поръчка на община Исперих на стойност 1 250 000 лв. Извършена е проверка за законосъобразност във връзка със спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки при изразходването на средствата, предоставени на община Исперих по министерско постановление от февруари миналата година. С него е финансиран проект „Ремонт, включително внедряване на мерки за енергийна ефективност и оборудване на пет детски заведения в Община Исперих (СМР и инженеринг), в т.ч. актуваните, платени и действително извършени СМР, както и проверка за наличие на двойно финансиране. Установените вреди са за 69 009 лева. Съставен е акт за начет.

В община Цар Калоян финансовите инспектори са извършили проверка за законосъобразност на разходване на средствата, предоставени от централния бюджет за компенсации и субсидии за автомобилния транспорт в съответствие с реда и условията, определени в Наредба № 2 / 31.03.2006 г. и Наредба № 3 / 04.04.2005 г. за периода от януари до декември 2014 г. Агенцията е констатирала нарушения на § 2, ал.1, т.2 от ПЗР на Наредба № 2 / 31.03.2006 г. Съставен е акт за административно нарушение. Установените вреди са за 2 643 лв. В отчета се посочва, че те са били възстановени.

АДФИ е проверила и пет обществени поръчки на община Разград на обща стойност 7 282 334 лв. Проверките са за законосъобразност във връзка със спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки при изразходването на средствата, предоставени на община Разград за проектите по инвестиционната програма на правителството „Орешарски” за реконструкция и модернизация на стадион „Лудогорец Арена”, за изграждане на площадкова инфраструктура на територията на ОП „Бизнес зона „Перистър” – част пътна, водоснабдяване и канализация, електроснабдяване, вертикална планировка и газопроводна мрежа в кв. 667, 668, 669 и 671 и по улици на кв. 668” и за рехабилитация на уличната инфраструктура в източната и западната промишлени зони на Разград. При извършените проверки не са установени нарушения.

Няма констатирани нарушения и при направените проверки за законосъобразност на обществените поръчки при изразходването на средствата, предоставени на община Самуил, на основание министерско постановление за финансиране на проектите „Подобряване на облика на населените места и качеството на живот в Община Самуил чрез рехабилитация на уличната мрежа“ и „Столова за социален патронаж в с.Владимировци”.

Инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция са проверили и две обществени поръчки на община Кубрат, като те са също за проектите по инвестиционната програма. Проверените поръчки са за проектите ”Устойчиво развитие на град Кубрат, чрез „Рехабилитация обществени зелени площи в кв.34 и кв.54 по плана на Кубрат и рехабилитация детски площадки и съоръжения към тях в детските градини в УПИ І, кв.50, и в УПИ ІІ, кв.82 гр Кубрат, и в детска ясла в УПИ ІІІ, кв.109 гр.Кубрат”. При проверките няма открити нередности в обществените поръчки, сочи отчетът на финансовата инспекция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама