„Павликени и светът” представя културното наследство на града до 6-ти август

08:08, 13 юли 15 / Култура 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът  „Павликени и светът” - 2015 се реализира за 4-ти път. Това е дългосрочен проект на Общината, Фондация АМАТЕРАС  и Исторически музей – Павликени с ясна културна международна политика, презентиране на културното наследство на град Павликени и създаването на колекция от съвременно изкуство в различните жанрове за Художествената  галерия на община Павликени.

Тази колекция, събирана през последните четири години, е с произведения на автори с изявен творчески път от Финландия, Япония, Норвегия,  Дания, Швеция, Германия, Франция и разбира се от България като страна домакин.

Произведенията са много разнообразни като идеи и техники, което прави колекцията уникална и с високо художествено ниво,  а второто издание през 2013, беше част от културните дни на Япония в България.

Цялостната колекция ще бъде постоянната международна експозиция в Павликени и ще привлича тепърва вниманието върху отделните произведения.

Сътрудничеството 4 години дава на културния живот в района важни изложби, които стимулират развитието на културата в региона и инспирират редица млади и утвърдени автори за техните бъдещи лични проекти.

Първото издание бе реализирано като  двустранен проект с Финландия. Тази година проектът е  отново  с фокус България - Финландия. Сред чуждестранните гости е  и шведска авторка, която  твори предимно във Финландия, но носи своя уникален почерк от културата на  родината си  Швеция.

Пленерът ще представи в изложбата произведения от дърво, хартия, метал, редом с живописни платна. Разнообразието на творчески идеи и резултати е част от последователната концепция на проекта и представя огромното визуално и стилово разнообразие в съвременното световно изобразително  изкуство.

Тази тенденция дава Европейски облик на събитието и носи послание за единение на различията и създаване на нов по-добър свят.

Една пъстра палитра от имена и произведения, които ще населят пространството на Исторически музей - Павликени в периода 6 юли до 6 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама