Левон Хампарцумян: Драхмата е катастрофален сценарий за Гърция

08:44, 13 юли 15 / Политика 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Ако изберем или търпим популисти да ни управляват, гръцкият сценарий ни е вързан в кърпа”, предупреди в ефира на bTV банкерът и председател на Управителния съвет на “УниКредит Булбанк” Левон Хампарцумян.

Според него излизането на Гърция от Еврозоната и въвеждането на драхма или друга алтернативна валута е един от катастрофалните сценарий пред южната ни съседка. “В последните 5-6 месеца има 40-50 млрд. евро кеш изтеглени. Те ще натискат драхмата и ще я смачкат. Тя ще стане много евтина валута, която никой не иска да види. И така гръцката икономика ще се евроизира или доларизира много бързо - както в Куба, където има песо, но никой не го иска и се търгува в долари”, разясни експертът. “Ако им нарисувате утре едни драхми, какво ще ги правите?”, запита той.

По думите пред Гърция има трудни, но реалистични сценарии, в които след няколко години икономиката й ще стане устойчива и ще започне да расте. Според него в южната ни съседка има “високомерие, което някои хора наричат гордост”. Това включва задължението всички останали да има плащат, защото те били измислили демокрацията, каза Хампарцумян.

В коментар за едно от предложенията, които финансовите министри от Еврозоната отправиха към Гърция - Атина да отдели имущество на стойност 50 млрд. евро, което да бъде приватизирано и чрез него страната да се разплаща с кредиторите, банкерът заяви: “Или ще приватизират сега, или ще приватизират по необходимост след това, за да могат да вземат парите. Това е като разпродаване на фамилното сребро. Те са го докарали до тази ситуация”, отсече той.

“Големите проблеми на Гърция идват от това, че тя системно не е модернизирана както трябва. Устойчив комунизъм няма, дори в Китай, който изглеждаше, че е намерил трети път”.

Банкерът коментира и темата “КТБ”. “Всички са за бой”, отсече той. Според него в доклада на парламентарната комисия има по-скоро декларации, отколкото строги доказателства. “Причинно-следствените връзки трябва да се изследват, но не от парламента, а от журналисти, прокурори, следователи и от фирмата, която бе наета”, каза изпълнителният директор на “УниКредит Булбанк”.

“Цветан Василев носи най-голямата отговорност - може да са го натискали, но той винаги е имал избор да каже “не искам да се занимавам”, каза Хампарцумян. Според него около КТБ е имало “втори властови център”, който е по-важен дори от официалната власт. Банкерът посочи, че близостта на Василев и бившия вече гуверньор на БНБ Иван Искров е “страничен факт, който изглежда добре, но не е ключов за проблема”. Според него управителят на Централната банка трябва да поеме само морална отговорност, тъй като формално банковият надзор не е бил в негови ръце.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама