26 100 лв. глоби наложи РИОСВ – В. Търново за изминалия месец юни

09:10, 13 юли 15 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През юни 2015 година, експертите на РИОСВ са извършили 105 проверки на 102 обекта на територията на Великотърновска и Габровска области, съобщават от екоинспекцията във Велико Търново. В резултат на проверките са издадени 29 предписания.

Извършени са 19 комплексни проверки на фирми. Издадени са предписания на 9 дружества за привеждане в съответствие на обектите с екологичното законодателство.

През периода са съставени 7 акта – 4 акта за неводене на отчетност за отпадъците и 3 акта на дружества, че не са извършили собствени периодични измервания на концентрациите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от работещите източници на емисии за две последователни календарни години.

Издадени са 4 наказателни постановления на стойност 26 100 лв., от които имуществена санкция от 20 000 лв. е наложена на дружество за не  изпълнение на предписание, дадено с индивидуален административен акт по реда на чл. 14, ал. 4 от ЗООС.

Наложена е една еднократна санкция за  превишения на ИЕО в общ размер на 70,32 лв. През периода са събрани 6 872,51 лв. от наложени глоби и санкции.

В резултат на контролната дейност са предприети мерки за недопускане на замърсяване на компонентите на околната среда и нарушения на екологичното законодателство.

Експерти на РИОСВ провериха чистотата на пътищата в общините Горна Оряховица, Габрово, Трявна, Златарица, Полски Тръмбеш, Свищов и Дряново, Елена, Стражица, Лясковец. Не са констатирани замърсявания и нерегламентирани сметища в проверените участъци.

Проверките са за изпълнение на предписанието на инспекцията за почистване на общинските пътища, пътното платно, съоръженията, обслужващите зони и крайпътните обслужващи комплекси. Експертите проверяват и за наличие на съдове за събиране на отпадъци и транспортирането им до съоръжения за третиране.

В изпълнение на предписанието, общинските администрации са почистили две нерегламентирани сметища на пътищата за селата Тодоровци и Богданчовци в община Габрово, пътните отсечки: Горна Оряховица – Първомайци, Долна Оряховица – Писарево, Царева ливада – Донино – Долни Върпища, Морава – Деляновци – Овча могила, Овча могила – Драгомирово.

Общините Габрово, Дряново и Трявна са поставили контейнери за битови отпадъци на места край пътищата, където е възможно образуването на сметища. Контейнерите се обслужват от сметопочистващите фирми. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама