Книга за Левски представят в РИМ - Пловдив

10:06, 13 юли 15 / Култура 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола" ще бъде представена днес от 18.30 часа в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей (РИМ) в Пловдив.

Изданието съдържа спомените на Васил Караиванов, публикувани в книга от неговия син - Петър Караиванов. За архива му все още не е ясно дали се съхранява, или е унищожен, затова днес и читателите, и изследователите разполагат само с тези издадени спомени.

Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски и касиер на Карловския революционен комитет. След смъртта на баща му той поема управлението на известния за времето си Караиванов хан, разположен срещу къщата на Левски. Там са се провеждали заседанията на местния революционен комитет. При подготовката за Априлското въстание за среща с Васил Караиванов в хана са отсядали Георги Бенковски, Тодор Каблешков и Панайот Волов. След Освобождението Васил Караиванов е първият избран кмет на Карлово.

Разказът за Васил Левски от първо лице е ценен мемоарен материал за семейството и рода на Апостола, за неговите близки другари в Карлово, както и за революционната дейност, доколкото самият Васил Караиванов е един от най-активните дейци на революционния комитет, основан в Карлово от Левски. Книгата включва е немалко публикувани документи, някои от които са изгубени като оригинали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама