Има сделка за Гърция

10:28, 13 юли 15 / Свят 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Срещата на върха на еврозоната постигна единодушно споразумение и Гърция ще получи нов заем, но срещу извършването на "сериозни реформи". Това написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

Белгийският премиер Шарл Мишел също потвърди новината. В профила си в "Туитър" той написа само една дума - "споразумение". До него се е стигнало след преговори между Гърция и кредитори, които продължиха цяла нощ.

"Срещата на върха на еврозоната постигна споразумение единодушно. Всичко е готово за да се приеме програма на Европейския механизъм за стабилност за Гърция със сериозни реформи и финансова подкрепа", написа още Туск. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на преговорите, че гръцкият парламент трябва да гласува основните мерки, предвидени в споразумението, до 15 юли. Сред тях са реформите на пенсионната система, пазара на работа и приватизациите. 

Все още се изясняват част от детайлите по споразумението, тъй като има и някои спорни точки. Сред тях са размерът на активите на Фонда за гарантиране на гръцкия дълг, както и преместването на седалището му в Люксембург. Първоначалното предложение на кредиторите беше в новия фонд да има активи в размер на 50 милиарда евро, които ще се продават постепенно, под надзора на европейските институции. С тях ще се обслужва държавният дълг на южната ни съседка. Гръцкото правителство обаче не иска седалището на фонда да  е в чужбина и смята, че сумата от 50 млрд. е прекалено голяма.

Ако се стигне до споразумение е възможно Европейската централна банка да увеличи границите на извънредната ликвидност, която предоставя на гръцките банки, и която от края на юни си остава 88,6 милиарда евро. Управителният съвет на банката ще заседава по-късно днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама