Проф. Диана Гергова продължава проучванията в резервата "Сборяново"

11:21, 13 юли 15 / Култура 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Археологическите проучвания в историко-археологическия резерват "Сборяново" край исперихското село Свещари вече започнаха. Тази година те се осъществяват по силата на договор между Националния археологически институт с музей при БАН и Университета в Женева, съобщи ръководителят на екипа проф. Диана Гергова.

В проучванията участва осемчленна група студенти, водена от гл.ас. Йордан Анастасов, който е преподавател по археология и предистория в Женева.

Екипът работи на няколко места, като едно от тях е могила 27, където през 2013 г. бе открита древна тракийска колесница със скелети на два впрегнати коня.

По думите на проф. Гергова основната цел на тазгодишната експедиция е документиране на местата на находките и разкритите ситуации с високи технологии, което ще позволи след това всички ценни находки да бъдат принтирани в 3D формат и показани на място. Това ще се случи, когато се появят възможности резервата да бъде обгрижван подобаващо и да се развива като притегателен туристически център, каза археологът. По думите й заснемането се прави с цел един ден да може всичко да се възстанови и да се направи така, че всяка могила да бъде с възстановен купол и посещавана, като вътре да може да се разгледат намерените в нея артефакти. Според проф. Гергова резерватът „Сборяново” е един обект с отлични възможности за международно сътрудничество, където редица изследователи, студенти и учени допринасят за проучването и популяризирането на това културно наследство от световно значение.

Тя отбеляза още, че всички оригинални находки, намерени в могилата са вече вдигнати и прибрани в София, като сред тях са и скелетите на конете с двуколесната колесница и глинените олтари, тъй като съхранението им на място крие рискове към настоящия момент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама