Столично училище на бунт срещу своя директор

11:35, 13 юли 15 25 708 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учителите от “Националното училище за танцово изкуство” отново излязоха на протест срещу своя директор Анна Донева. Конкретната причина за поредното недоволство е последният конкурс за нов директор на школото, който завърши без победител.

Според единия от кандидатите - Мариян Василев, преподавател със специалност “Български танци”, става въпрос за “директива от Министерството на културата” - да няма победител и старата директорка да остане на своя пост като изпълняващ длъжността. “Бившата директорка още на първия ден след конкурса пристигна и каза: “Аз пак съм тук”. И ако не бяхме протестирали, щяха да си я оставят като временно изпълняваща”, разказва учителят.

Бунтът срещу Донева избухна още през март. Тогава ученици я обвиниха, че дискриминира паралелките за български народни танци за сметка на класическия и модерен балет. Кариерата й е пряко свързана с модерните танци, показва справка в нейната биография.

“Измъчихме се четири години, всички хора са на лекарства и на хапчета”, казва Василев. По думите му 80% от педагогическия състав в училището се е подписал под искане тя да не се връща вече в школото. Парафи има и от администрацията. “Нямаме администрация вече, всички са си депозирали молбите за напускане - даже хора, които тя доведе”, казва учителят. Той твърди още, че Донева е източвала и училището - купила си бягаща пътека, която поставила в една от стаите - и дори карала чистачките да чистят нейното жилище.

Днес в училището се проведе среща между недоволните и представители на Министерството на културата. “Идват само, когато протестираме. А можеха да решат въпроса отдавна и много по-лесно”, смята Василев.

След срещата той посочи, че се търсят компромисни вариант за и.д. директор. “Предлага се на двама колеги и на мен, но все още не сме решили дали да продължаваме да се борим с вятърни мелници”, отчаян е той. И съобщи, че Донева вече е подала оставка, макар учителите да не са видяли нищо черно на бяло. “Явно някой я е притиснал да се оттегли, ние я молим вече половин година. Тя беше в отпуски, в болнични - явно е решила, че трябва да бъде директор и нищо друго”, казва Василев.

Той заяви още, че ще иска оценките му от конкурса за директор да бъдат разсекретени, защото има съмнения в оценяването. И запита за Донева: “Какви точки й пишат за “Работа в екип”, като екипът й не я иска?”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама