Прокуратурата поиска уволнението на кмета на Ботевград

12:27, 13 юли 15 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната окръжна прокуратура поиска от съда да прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Ботевград Георги Георгиев. Преди по-малко от месец той беше принудително отведен от полицията заради категоричния му отказ да се яви за снемане на обвинения за изясняване на обстоятелствата по проверка, която се води срещу него.

Проверката е за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем. Георги Георгиев е баща на Даниел Георгиев, който стана известен като депутата, който само за ден премина няколко пъти от ГЕРБ при Николай Бареков и обратно.

При извършена справка в регистъра на БУЛСТАТ и лична прокурорска проверка на фирменото дело е установено, че Георгиев е управител и съдружник в търговско дружество – „Керам -97“ООД. Преди встъпването си в длъжност през 2011 г., а и до момента, той не е подавал молба за изключването му като управител и съдружник във фирмата.

От прокуратурата обявиха, че съгласно чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества.

Нарушаването на тази забрана представлява основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Ботевград, става ясно от позицията на прокуратурата. С решение от 26 юни ОИК – Ботевград е отказала предсрочно да прекрати мандата на Георги Георгиев. Окръжна прокуратура - София е протестирала решението на ОИК-Ботевград пред Административен съд - София област и предстои разглеждане на делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама