Антоанета Ковачка: Информацията за търговската ми дейност не е от обществен интерес

12:49, 13 юли 15 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публикуваме позицията на гл. редактор на Радио "България" Антоанета Ковачка, по повод статията "Главният редактор на Радио България с английски бизнес". Позицията й бе получена на редакционната поща на 13 юли 2015 г. Текстът по-долу се публикува без редакторска намеса. Заглавието е на Topnovini.bg.



Уважаема редакция,

В послеписа на публикацията твърдите, че при подготвянето на материала многократно сте ме търсили, което не отговаря на истината.

Публикуваната от вас статия беше променяна няколко пъти преди да излезе в настоящия вид.

Първоначалният вариант носеше гръмкото заглавие ‘Главният редактор на Радио България  има конфликт на интереси’ с твърденията, че като ‘държавен’ служител и по Закона радиото и телевизията нямам право да извършвам търговска дейност. Тъй като тези твърдения са напълно неверни (служителите на БНР не са държавни служители, а Законът за телевизия и радио не забранява извършването на търговска дейност) и след моето телефонно обаждане, бяха на направени съответните корекции.

Проблемът е, че изнесената информация за фирмите показва, че не може да има конфликт на интереси, защото действащата фирма има дейност различна от работата ми в радиото (пазарни и социологически проучвания, изследване на общественото мнение и др.), а втората ми фирмата е закрита преди назначаването ми.

Още повече, според Закона  за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, аз не съм сред лицата, заемащи публични длъжности и информацията за търговската ми дейност не е от обществен интерес. Затова желанието ми да се да свали тази информация от вашия сайт не е въпрос на цензура, а възмущение от навлизането в периметъра на лично пространство. Тезата ‘че обществото има право да знае дали тези, които формират неговото мнение имат конфликт на интереси’ в случая е неприложима (просто няма конфликт на интереси) и затова очаквам вашето публично извинение.

Антоанета Ковачка

само главен редактор (за разлика от програмите ‘Хоризонт’ и ‘ Христо Ботев’ в Радио ‘България’ няма продуценти)

P.S. Още уточнения – списанието не взима и стотинка от държавната субсидия, то изцяло се самофинансира. Концепцията за списанието няма нищо общо с споменатия сайт за бизнес. Програмната схема на Радио България е от две години и няма връзка със съкращенията на бюджета за хонорари на журналистите на БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама