Пловдивски творци скочиха срещу общинска наредба, съветници внасят предложение за промяна

13:27, 13 юли 15 / Политика 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивски културтрегери инициират промяна в общинската Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата и включването им в календара на културните събития. Предложенията за изменение на документа ще бъдат внесени в Общинския съвет от групата на Патриотичния фронт (ПФ), съобщи общинският съветник Слави Георгиев.

Припомняме, че на 30 юни т.г. изтече срокът за набиране на предложения за събития, които да бъдат включени в културния календар на Пловдив и съответно да получат частично общинско финансиране. След приключване на сесията за набиране на идеи стана ясно, че пловдивските творци са входирали 144 проекта на обща стойност близо 3.5 млн. лв. Очакваният бюджет по тази дейност за 2016 г. обаче е около 1 млн. лв., което означава, че значителна част от предложенията няма да бъдат одобрени.

Оценяването на кандидатстващите за общинска субсидия предложения трябва да приключи до края на юли, но междувременно част от пловдивската културна общност се обяви срещу методиката и начина на оценяване на тези проекти. Над 100 творци, сред които издателката Божана Апостолова, художниците Жорж Трак, Матей Матеев, Снежана Фурнаджиева и др., се включиха в подписка срещу общинската наредба с искане за нейната промяна.

"На първо място наредбата трябва да се промени по отношение на средствата, които ще се отделят за културни инициативи", коментира бившият шеф на общинския отдел "Култура" Йохан Девлетян. Според него няма никакъв резон да се приемат предложения за културни събития, за които не е ясно колко пари ще бъдат осигурени.

Девлетян уточни, че е малко изненадан защо гилдиите реагират едва сега, след като наредбата е приета още през 2013 г. Самият той също е работил по тази наредба, но е убеден, че тя трябва да се "пипне". "Начинът, по който се прилага наредбата, слага каруцата пред коня", смята Девлетян. Предложенията се приемат без ограничения, без да се знае какъв ще е бюджетът за тях, колко и дали ще има пари.

Трябва да се направят и промени и в комисията, която решава кой да получи финансиране. В момента тя се състои изцяло от служители на отдел "Култура" в Общината. "Началникът казва на подчинените си на кого колко пари да се дадат и в този смисъл всичко е предопределено", категоричен е Девлетян. В комисията трябва да бъдат включени експерти от различните видове изкуства, а неин председател задължително да бъде зам.-кметът по култура.

Набирането на предложения през юни и юли според Девлетян не е удачно, защото, ако с оглед неясния бюджет на Общината за следващата година, ще трябва да се орежат общинските прояви, за да удовлетвори тези, които вече е "пазарила".

Според сега действащата разпоредба, кандидатсващият трябва да осигури до 50% от стойността на проекта. Този процент трябва да бъде занижен, но пък фиксиран, смята Девлетян. Трябва да се промени и самата методика, в която се дава например предимство на отразяването на събитието в медиите на бройка публикации, а не се гледа художествената стойност на самото културно събитие.

По думите на Девлетян художествено-творческата интелигенция, а не бизнес и промоутърската интелигенция трябва да участва във взимането на решения какви културни събития ще се случват в Пловдив.

Предложението, което ще бъде внесено най-късно през следващата седмица, касае промяна на поне 5-6 члена на наредбата, уточни Слави Георгиев. Той поясни, че предлаганите промени вероятно ще влязат в дневния ред на Общинския съвет на сесията на 27 август. Предложенията за промени фиксират 30% съфинансиране на проектите, удължаване срока за кандидатстване, както и промяна на методиката за оценяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама