Родители поискаха оставката на шефката на РИО-Варна

13:33, 13 юли 15 25 862 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненски родители поискаха оставката на директора на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Венцеслава Генова, обвинявайки я в некомпетентност, липса на прозрачност в работата и пилеене на пари от делегираните бюджети на училищата.

На пресконференция днес д-р Полина Ставрева-Костадинова, председател на Сдружение "Родители за Варна", изтъкна, че Генова била с ниска атестационна оценка за работата си, както и че издавала необосновани заповеди за уволнение на директори на училища във Варненска област, което след спечелване на делата от тяхна страна, коства на училищата средно по около 16 хил. лева. Това обстоятелство изправяло школата пред финансов колапс.

Като пример за това бяха посочени казусите на четири директорки във Варненско – Тодорка Колева от ОУ "Захари Стоянов”, Магдалена Вуцова от Професионалната гимназия по строителство "Васил Левски”, Ирина Рангелова от ОУ "Петър Берон” в с. Царевци, община Аврен, и Йовка Бачовска от Професионалната гимназия в Девня.

Потърсена за коментар, Венцеслава Генова заяви пред Topnovini.bg, че твърденията на родителите не отговарят на истината. Тя посочи, че Правилникът за работа на РИО не я задължава да прави някакви отчети на дейността и че всички общественозначими факти винаги са били изнасяни и са ставали достояние на гражданите през последните две години. Това се отнася за конкурсите за просветни инспектори и директори, местата в детските градини и училища, резултатите от външното оценяване на учениците след 4-ти и 12-ти клас и други.

Относно оценката на работата си, Генова обясни, че има средната за страната атестация, тоест 3, което означава, че се справя достатъчно добре с поверената й ръководна дейност. Колкото до уволнените директори, тя заяви, че РИО по закон не е страна в такива правни спорове, защото неговата дейност се свежда до контрол и излизане с мотивирано становище или заповед, в зависимост от това дали става въпрос за държавно или общинско учебно заведение. Страни в съдебни спорове по уволнение са съответно училището работодател и уволненият директор.

Относно случая с уволнената директорка на ОУ "Захари Стоянов” във Варна Тодорка Колева, Генова коментира, че спорът между РИО и същата е приключил в полза на Инспектората и той е бил за наложено дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение”. Казусът с уволнението на Колева все още предстои да бъде разгледан на трета инстанция, подчерта шефката на Инспектората.

"В Девня няма уволнен директор, съответно няма и възстановен на работа. Това, което искам да подчертая обаче, е, че в случая с ОУ "Захари Стоянов”, след като Тодорка Колева не е директор, спряха интригите и споровете с МГ "Петър Берон” и работната среда видимо се подобри”, отчете Генова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама