В Камен отбелязаха 138 години от Чаиркьоската епопея

13:35, 13 юли 15 / Култура 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
138 години от сраженията в Руско-турската освободителна война при село Камен бяха отбелязани тържествено вчера, съобщиха от Община Стражица.

Годишнината от Чаиркьойската епопия се отбелязва на Петровден по стар стил, когато повече от век в селото се празнува т.нар. Петровски панаир.

Гости на празника бяха областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, кметът на Стражица инж. Детелина Борисова, заместник-кметът Стефан Иванов, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, вицеконсулът в Генералното консулство на Русия, Русе Андрей Малакей, общински съветници, служители на администрацията и др.

Стотици жители на Камен се събраха вечерта на централния площад, за да отбележат празника. Тържествен водосвет отслужиха енорйиските свещеници отец  Димитрий и отец Николай.

Приветствия към каменчани отправиха кметът на селото Димчо Димов, кметът на Стражица инж. Детелина Борисова и вицеконсулът на Русия.

Поздравителни адреси бяха прочетени от председателя на ПГ на ГЕРБ и Цветан Цветанов и великотърновските депутати от ГЕРБ Евгени Стоев и Клавдия Ганчева, както и от зам.-министъра на културата Бони Петрунова.

Тържеството завърши с талантливите изпълнения на Детския танцов състав Каменче към местното читалище и  пловдиската формация Фолклорна палитра.

На площада се изви голямо хоро, като танците и музикалните изпълниня продължиха с часове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама