Фекален теч пред плажен ресторант замърсява морето край Кабакум

14:29, 13 юли 15 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Високи концентрации на бактерията Ешерихия коли, както и наличие на фекални стрептококи установи проверката на здравните власти в крайбрежната зона на местността "Кабакум". Това съобщиха за Topnovini.bg от отдел ”Санитарна микробиология” при РЗИ-Варна. Оттам уточниха, че замърсяването не обхваща зоната за къпане, а акваторията пред ресторант "БМ Морски дракон".

Предстои да се вземат повторни проби от морето пред ресторанта и ако те отново се окажат наднормени, тази акватория изрично ще бъде поставена под забрана за къпане.

Вземането на пробите от морската вода миналата седмица стана по сигнал на гражданин за фекално замърсяване и зловония в района под спирка "Журналист". Лабораторните изследвания показват 350 микроорганизма "Ешерихия коли" в 100 куб. см. вода при норма 500, но при препоръчителна стойност 200. Нивата на фекалните стрептококи са 77 при норма 200 и същите препоръчителни стойности за посочения обем. Всичко това говори за прясно замърсяване, коментираха от лабораторията на РЗИ. 

РИОСВ-Варна е институцията, която трябва да установи откъде идва фекалното замърсяване и да наложи санкции на извършителя, който най-вероятно не е само един. От екоинспекцията обаче все още не са отчели какво показва разследването им. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама