Еко образование за здравословна околна среда стартира с русенско участие

15:00, 13 юли 15 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът "ЕКО Образование за здравословна околна среда", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013, бе официално представен днес.

Сред официалните гости на събитието бе заместник областният управител на Русе Станимир Станчев.

Екипът по проекта представи целите на проекта, предстоящите дейности и участниците, които заедно ще допринесат за подобряване качеството на образователния процес в областта на екологията и опазването на околната среда в трансграничния регион.

Проектът e с водещ партньор Сдружение Евроинтегра в партньорство с Община Главиница и „Сдружение за защита правата на животните“– Русе. Партньори от Румъния са: Асоциация „Домино“ - Крайова, Гимназия „Трайан Вуйа“ - Крайова, Техникум „Хориа Винтила“ - Сегарча и Основно училище № 1 – Чоканещ.

Както Topnovini.bg вече ви информира, главна цел на проекта е създаване на иновационна система за провеждане на обучение за оценяване, знание, резултати и умения необходими за запазването на природното наследство.

Основните дейности включват първоначално проучване и сравнителен анализ, които да определят конкретните екологични проблеми на региона. Въз основа на резултатите от направените проучвания специалисти от България и Румъния, ще се срещнат и ще изработят единни учебни планове, които ще се прилагат в четирите училища.

Предвижда се да бъде направена оценка и анализ на осведомеността по въпросите на околната среда от гледна точка на младежта и как тя може да бъде променяна по начин, по който хората да могат да защитават природата в тяхното ежедневие. Анализът се очаква да окаже особено влияние при въвеждането на помагалата по опазване на околната среда в гимназиите за ученици от 7 до 11 клас.

Проучванията ще покриват набелязаните целевите региони като по този начин ще се получи реална картина на резултатите от региони с различни характеристики – развити райони и селски райони. Резултатите и анализът ще бъдат пилотни за България на национално ниво.

Изводите ще покажат важността за въвеждането на курсовете за защита на околната среда в училищата на всички нива. Очаква се това да спомогне за ускоряването на процеса за превенция и предприемане на необходимите мерки за намаляване на замърсяването в засегнатите райони.

Заместник областният управител Станимир Станчев приветства проекта и хората, които работят за неговото осъществяване. Той подчерта, че няма съмнения за постигането на целите на проекта, защото той е изключително важен за екологията и опазването на околната среда.

"Искрено се надявам и в бъдеще да има още подобни проекти, където да бъдат включени и русенски училища", допълни Станчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама