Русенски специалисти проучват унгарския опит в алтернативите при лишаване от свобода

15:05, 13 юли 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В периода  6 юли – 10 юли 2015 г. в рамките на проект "Новите европейски стандарти за прилагане на алтернативи на лишаването от свобода"  беше осъществено работно посещение в Будапеща, Унгария, което имаше за цел да проучи опита на Унгария в прилагането на адекватни и актуални алтернативи на лишаването от свобода. Работното посещение е част от дейност „Проучване на европейските стандарти за пробация и отклоняващи мерки – опита на Норвегия и Унгария“ по проекта, финансиран по Програма BG15 на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 с Програмен оператор – Министерството на правосъдието. Информацията съобщава един от партньорите по проекта - русенското сдружение "БРТИМ".

В проучването на опита на Унгария взеха участие експертите-проучване проф. д-р Добринка Чанкова, д-р Елина Попова и Мая Михайлова, както и ръководителят на проекта – Ивайло Иванов.

В рамките на програмата бяха осъществени срещи с водещи унгарски експерти и професионалисти в областта на криминологията, пробацията, възстановителното правосъдие и медиацията.  

Екипът посети Националния институт по криминология, където се срещна с д-р Тунде Барабас. Д-р Барабас запозна експертите с промените в унгарското законодателство, извършени в последните години в областта на отклоняващите мерки и въвеждането на медиацията жертва-извършител. Представени бяха някои практики, които се апробират в момента в рамките на проекти. По време на срещата д-р Барабас предостави материали и нормативни документи, които да подпомогнат българските експертите.

Интересна и полезна беше срещата, която се осъществи в рамките на изнесено обучение за пробационни служители и служители на затворите за прилагане на възстановителни мерки. В тази среща взеха участие д-р Борбала Фелеги, изследовател и Изпълнителен директор на Foresee Research Group, д-р Ерика Маджар – координатор на медиаторите жертва-извършител в Пробационната служба на Унгария, Едит Велес  - съветник в Департамента по пробация към Министерството на правосъдието и Видия Негреа – Директор за Централна и Източна Европа на International Institute of Restorative Practices.  

Срещата позволи на българските експерти да получат разнообразна и актуална информация за извършената правосъдна реформа в Унгария, част от която са алтернативите на затвора и приложението на предсъдебните доклади и докладите за оценка на риска.  В Унгария медиацията между жертва и извършител се осъществява в рамките на пробационните служби от специално обучени медиатори. Обсъдени бяха и мерките, насочени към млади правонарушители. 

В рамките на посещението беше проведена среща и с д-р София Юнгберт – правен съветник и експерт по криминално право в Затвора във Вац. Тя беше придружена от Тамаш Папай – бивш затворник, излежал присъда в затвора във Вац, който понастоящем помага  на затворниците и на персонала в затвора на доброволни начала и членува в Асоциацията за закрила и помощ на осъдените. По време на разговорите беше споделена ползата от прилагане на възстановителни практики в затворите и положителното въздействие, което те оказват на лишените от свобода. Д-р Юнгберт предостави материали, снимки и песни, изпълнявани от затворници.

Работното посещение в Унгария премина неусетно в приятелска атмосфера, обменена беше голям обем информация и бяха очертани възможности за бъдещи партньорства.  Изказваме благодарностите си за топлото посрещане и вниманието от страна на унгарските ни колеги. 

Проученият опит на място и по документи ще намери отражение в доклада на експертите проучване, който ще бъде готов през септември 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама