Съдът се произнесе в полза на русенка, завела дело заради висока сметка за ток

15:12, 13 юли 15 25 877 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският районен съд се произнесе в полза на жена, завела дело срещу „Енерго Про Продажби“ АД за неправилно начислена сметка от 977,80 лева. Сумата била корекция за платена електрическа енергия, която, според дружеството, е изразходвана в последните три месеца на 2014 г.

Причината за корекцията е установено неточно измерване на тока. Служителите, които извършили проверката на електромера на жената, установили, че пломбите му са унищожени, имало следи от опити за препломбиране, бил заменен и резистор на измервателния уред.

При разглеждането на делото обаче не били събрани данни, че пломби изобщо са съществували преди проверката, че, ако е имало такива, е била нарушена целостта им или че са подправени. Също така нямало доказателства, дали електромерът е отговарял на нормативните изисквания при монтирането му от служители на фирмата-ответник, какви пломби са били поставяни, извършвани ли са проверки преди тази, след която е начислената корекцията.

Освен това дружеството не доказало, че клиентката им е осъществила нерегламентиран достъп до електромера, който, както и таблото, на което се намира, е собственост на „Енерго Про Мрежи“ АД, заключено е и достъп до него имат само служители на фирмата, разполгащи с ключ.

Също така съдията е написал в мотивите си, че поддържането на техническата изправност на електромерите е задължение на дружеството-собственик. Това го навело на извода, че „недобросъвестното поведение на „Енерго Про Мрежи“ АД не би следвало води до неоснователно обогатяване на ответника за сметка на потребителите чрез извършване на корекции на сметките им“.

В резултат съдът сметнал, че искът е основателен и следва да се уважи изцяло и „Енерго Про Продажби“ АД трябва да върне на жената не само гореспоменатата сума, но и да й плати законната лихва върху нея, както и разноските по делото.

Решението не е влязло в сила и може да се обжалва пред Русенския окръжен съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама