Grexit остана в историята с нови 86 млрд. евро и сериозни реформи

15:45, 13 юли 15 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предотвратихме план за финансово задушаване и колапс на банковата система в Гърция и успяхме да преструктурираме дълга. Осигурихме средносрочно финансиране и постигнахме сделка, която ще остави в миналото сценария Grexit.

По този начин гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира новината за постигнато единодушно споразумение от лидерите на Еврозоната за стартиране на преговори за трета спасителна програма за Атина. Този път обаче реформите ще бъдат много по-сериозни от това, което предвиждаха мерките, които гърците отхвърлиха на референдума миналата седмица.

Новият тригодишен меморандум предвижда кредит от 86 милиарда евро от Европейския стабилизационен механизъм ESM. В изплащането на парите ще участва и Международния валутен фонд, който ще преведе още 16 милиарда евро от текущата програма. Орязването на дълга пък беше отхвърлено.

В създавания Фонд за приватизация на държавната собственост, в който ще бъдат наляти 50 млрд. евро, ще преминат всички държавни активи. Получените от продажбата и използването на имотите пари ще се разпределят по следния начин: 25 милиарда ще подсилят банките, 12,5 милиарда ще обслужват дълга, и останалите 12,5 милиарда ще се насочат за инвестиции, за които ще реши Гърция.

Но кредитът е обвързан с големи реформи, които трябва да се проведат в следващите години. До сряда гръцкият парламент трябва да гласува 4 закона, свързани с мерките. Те са за реформи в пенсионната система и осигуряването, увеличаване на ДДС, реформа на пазара на труда и абсолютна независимост на статистическата служба ЕЛСТАТ.

Ето част от заложените реформи, с които Гърция убеди кредиторите си за нов заем:

ДДС за заведенията се вдига веднага от 13% на 23%

ДДС за хотелите се вдига от 6,5% на 13% от октомври 2015

Постепенна отмяна на намалението на ДДС за островите от октомври 2015.

Постепенно увеличение на възрастта за пенсиониране от юли 2015. През 2022 тя ще стигне 67 години, или 62 години при наличието на 40 години стаж.

От горната мярка се изключват тежките и нездравословни професии, както и майките на деца с увреждания.

Постепенна отмяна на бонуса за социална солидарност за пенсионерите за всички до края на 2019.

Увеличаване на здравните вноски на пенсионерите от 4% на 6% в основните и допълнителните каси.

Обединяване на всички каси за допълнително здравно осигуряване до 1 януари.

Приватизация на Независимия оператор за пренос на енергия

Реформи на пазара на труда и прилагане на инструментите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Отворени магазини в неделите, промяна на собствеността на аптеките, млекарниците, хлебарниците, отваряне на затворените професии.

Намаляване на разходите за отбрана със 100 милиона евро през 2015 и с 200 милиона евро през 2016.

Провеждане на конкурси за продажба на пристанищата в Пирея и в Солун до края на октомври 2015.

Приключване на конкурсите за провинциалните летища, железопътната компания, магистралата Егнатия и старото летище в Атина.

Единна щатна таблица за заплатите в държавния сектор от 1 януари 2016, с определяне на заплатите съгласно качествата и отговорността на заемания пост.

Нов постоянен план за мобилността в държавния сектор от октомври 2015

Според Ципрас наложените от Еврозоната мерки неминуемо ще доведат до нова икономическа рецесия в Гърция. Въпреки това, той е убеден, че преговорите от последните дни са показали, че гърците излизат достойно от тях. 

"Тежестта на реформите ще бъде разпределена въз основа на социалната справедливост. Tя ще падне върху тези, които все още не са си платили по време на кризата. Нуждаем се от радикални реформи, за да се отървем от старата олигархия", каза още Ципрас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама