Русенец спечели дело срещу банка

16:03, 13 юли 15 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският районен съд се е произнесъл в полза на русенец, завел дело срещу „Уникредит Булбанк“ АД. Човекът взел потребителски кредит, който погасил предсрочно – с две години по-рано от крайния срок, посочен в договора.

През срока на изплащането на сумата обаче банката на три пъти увиличила едностранно лихвения процент, като добавила и нов компонент за плащане – премия, който изобщо не присъствала в договора. Човекът преценил, че тези действия нарушават принципа на равнопоставеност на страните и противоречат на закона. Той изчислил, че е ощетен със 733,08 лв.

За да си ги върне, завел дело срещу банката. По време на него била направена експертиза, според която русенецът е ощетен всъщност със 783,31 лв.

В изводите си съдията посочил, че е недопустимо, след като е уговорен променлив лихвен процент, той да се изменя само в посока неговото увеличение. Добавянето на изцяло нов компонент като премията пък сочи на недобросъвестно поведение на ответната банка, е написал още магистратът.

След като съобразил доказателствата по делото, съдът уважил напълно иска на човека и му присъдил поисканата от него сума, заедно със законната лихва върху нея. Мъжът получил нея, а не изчислената от експерта, тъй като съдът няма право да присъжда повече, отколкото е поискано от него.

Банката пък била задължена да плати на човека и разноските, които той направил по делото.

Решението може да бъде обжалвано пред Русенския окръжен съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама