Искат постоянен арест за „оръжейниците” от Казанлъшко

16:09, 13 юли 15 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постоянна мярка „задържане под стража” ще поиска Районна прокуратура Стара Загора за 51-годишния Юксел Е., турски гражданин със статут на продължително пребиваващ в България. Той е привлечен като обвиняем за незаконно държане на оръжие /престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс/, съобщиха от Прокуратурата.

Същата мярка ще искат и казанлъшки прокурори за 47-годишният Кольо К., срещу когото е повдигнато обвинение също за държане на огнестрелно оръжие.

Двамата бяха задържани на 11 юли т.г. при спецоперация за пресичане на престъпна дейност, свързана с придобиване и държане на незаконно оръжие. На територията на Стара Загора, Казанлък и село Горно Черковище, са извършени претърсвания на жилища, вили и леки автомобили. Иззети са множество незаконни оръжия и боеприпаси.

В лек автомобил модел “Опел Вектра”, със старозагорска регистрация, са намерени и иззети пистолет без идентификационен номер, наподобяващ “Макаров”, с монтирана муфа и шумозаглушител. От лек автомобил модел “Тойота”, със старозагорска регистрация, е иззет пистолет “Макаров” с пълнител и шумозаглушител. При претърсване на различни адреси в Казанлък и с. Горно Черковище са иззети общо 96 броя боеприпаси за пистолет “Макаров”, скрити над бойлер в баня, мобилни телефони, 980 лева, газов пистолет, 13 цеви, различни по калибър и дължина, огнепроводен шнур с дължина 143 см, четири броя боеприпаси, три възвратни пружини, 10 гумени шайби с отвор в средата.

Във вилна сграда в землището на с. Горно Черковище са намерени настолна бормашина, ъглошлайф, минифреза, шмиргел и металообработващи инструменти и детайли, за които предстои да бъде доказано дали са използвани в престъпната дейност.

Акцията е проведена след извършване на сделка за продажба на незаконно оръжие.

Разследването се провежда по три досъдебни производства. Двете са срещу Юксел Е. и Кольо К., които са задържани за 72 часа с прокурорско постановление.

Образувано е и досъдебно производство от Районна прокуратура-Казанлък срещу Румян Топалов на 56 г., от Казанлък, за престъпление чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс (за незаконно държане на оръжие).

Под ръководството на прокуратурите продължават активните процесуално-следствени действия, разпитват се свидетели, назначени са балистични експертизи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама