Пловдивски социалист коментира кандидатурите за управител на БНБ

16:10, 13 юли 15 / Политика 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пресконференция днес в Пловдив депутатът от БСП  Георги Търновалийски се обяви категорично против мярката за освобождаване от отговорност на управителя, УС и надзора на БНБ, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Именно това обаче предвижда чл. 5 на ЗИД на Закона за кредитните институции", обясни финансистът социалист. Според него събитията около КТБ доказват, че такова действие, меко казано, противоречи на широко рекламираната от управляващите заявката за реформи.

"Утре в пленарна зала предстои да бъде избран новият управител на БНБ. В БСП все още нямаме решение дали и кой от кандидатите да подкрепим", каза Търновалийски. Той сподели накратко впечатленията си от изслушванията на номинираните за поста. По думите му и четиримата кандидати акцентирали върху включването на България в Еврозоната и реформирането на "Банков надзор" в БНБ.

Търновалийски не може да се съгласи с кандидата на РБ Бисер Манолов, че отговорността на управителя на БНБ за КТБ била само морална. Точно на обратното мнение бил номинираният от ПФ Григорий Вазов.

"Той декларира, че, ако бъде гласуван, ще направи анализ на всички протоколи и решения на УС на БНБ и ще търси отговорност за тях", разказа Търновлаийски. Фаворитът на ГЕРБ за поста Димитър Радев настоял да се приеме закон за преструктуриране на кредитните институции, за да разполага с нужния инструментариум за въздействие. Кандидатът на АБВ повтарял концепцията на Манолов и Радев, но доста по-детайлно разписана, поради дългогодишния си практически си опит в БНБ.

Новият управител на БНБ ще бъде избран утре с гласовете на половината от присъстващите депутати. По думите на Търновалийски обаче пазарлъкът е започнал още в бюджетна комисия, когато реформаторите арогантно заявили, че ще подкрепят фаворитът на ГЕРБ само, ако той гарантира, че ще смени целия Управителен съвет на Централната банка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама