Народни представители от „БСП лява България” са на посещение в Разградска област

16:31, 13 юли 15 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители от "БСП лява България" Чавдар Георгиев, Светла Бъчварова и Мариана Бояджиева са на посещение в Разградска област.

Чавдар Георгиев ще има среща с жители на община Лозница, Бъчварова ще посети общините Завет и  Исперих, а Бояджиева ще се срещне с жителите и актива на БСП в Кубрат  и Цар Калоян.

Народните представители са провели среща с кмета на община Разград Денчо Бояджиев и председателя на Общинския съвет Милена Цанева, които са информирали депутатите за проблемите, които стоят пред развитието на общината. Обсъдени са били въпроси, касаещи проблемите със ВИК-системата, пътната инфраструктура, образователната дейност и др.

Чавдар Георгиев заяви, че имат обещанието към кмета да съдействат за разрешаване на проблема с пътната инфраструктура, като ще настояват пред министър Лиляна Павлова за включването на пътя Попово – Разград за ремонт в следващата програма на агенция „Пътна инфраструктура”.

Депутатът каза още, че „БСП лява България” като една социална група от партии се стреми да води политика, която да е в интерес на развитието на общините и подобряване качеството на живот на хората. „Нашата задача е да сме близо до хората, да се стремим да определим кои са  най-важните проблеми и доколкото е възможно да съдействаме от централното равнище към общините за тяхното  разрешаване”, заяви народният представител.

Георгиев коментира, че БСП е внесла в Конституционния съд жалба във връзка с промените в Закона за здравното осигуряване. Обжалват се две норми в Закона за здравното осигуряване - параграф 10, който третира разделянето на пакета на основен и допълнителен; както и привилегията, която си създава държавата да продължава да не плаща вноските за групите хора, които тя осигурява.

Народният представител заяви още, че БСП са внесли проект за промени в Закона за ДДС, който предвижда да се намали ДДС за детски стоки и помощните средства за хора с увреждания от 20 на 5 на сто. Така ако бъдат приети, по-ниският налог щял да доведе до около 56 млн. лв. по-малко приходи, което не е проблем, но е наложителна стъпка за подпомагане на хората с ниски доходи и малки деца. Според Чавдар Георгиев тази промяна трябва да се подкрепи и от другите политически партии, защото  е една от мерките за преодоляване на демографската криза в страната.

Народният представител Мариана Бояджиева коментира, че от „БСП лява България“ ще настояват за сериозна ревизия на проекта на Закон за предучилищното и училищното образование. Тя отбеляза, че парламентарната група на БСП има много остри критики по отношение на този проектозакон, свързани с отделяне на средства за финансиране на частни училища, срещу закриването на помощните училища и въвеждането на домашно обучение.

Областният председател на БСП Венелин Узунов съобщи, че общинската конференция на БСП в Разград ще се състои на 27 юли, тогава ще бъде излъчен и кандидатът за кмет на общината. Събранията за номинациите за кметове в другите общини са насрочени също за следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама