„Труд“ пише опровержение по поредна своя анонимна публикация

18:26, 13 юли 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В. „Труд“ се очаква да публикува опровержение по поредна своя анонимна публикация.

В днешния брой на вестника има обширна статия със заглавие „Отворено общество“ напълни сметките на протестърите“. СофияTopnovini.bg се свърза с част от героите на материала, които категорично опровергаха внушенията, които се правят в текста, под който няма автор, а е подписан просто „Труд“.

Темата са спечелени средства по Програмата за подкрепа на НПО в България от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия фонд. В материала се твърди, че парите се разпределят от „Отворено общество“ и отиват основно за организации, които подкрепят съдебната реформа на правосъдния министър Христо Иванов.

Проверка на София Topnovoni.bg обаче показа, че са изброени само малка част от спечелилите проекти.

Повечето от споменатите лица в текста отказаха коментар. Ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев обаче съобщи, че е получил еверение, че от вестника ще направят уточнение в следващия си брой за направената от тях грешка. В публикацията той е споменат като собственик на фондация „Медийна демокрация“, с която обаче няма нищо общо. Златев разказа, че „техническата грешка“ е била отстранено още снощи в електронното издание на вестника, но в хартиеното е останала и затова ще се стигне до опровержението.

Програма Достъп до информация (ПДИ) съществува от 19 години. Формираме годишния си бюджет на основата на проектно финансиране, коментира пред София Topnovini.bg изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева. Организацията се споменава в текста, като получател на няколко десетки хиляди евро грантово субсидиране.

Тя припомни, че финансирането по проект „Увеличаване на капацитета на НПО при търсене на обществена информация”  е от конкурс от миналата година, а одобрението е от април.

„Тези средства нямат общо с това, което се твърди в текста. Те са за повишаване капацитета на организацията и обучения на други НПО в областта на достъпа до информация“, каза още директорът на ПДИ. Тя допълни, че на Интернет страницата им има информация за всички спечелени проекти и донори.

„Всеки има право на мнение“, коментира още Гергана Жулева на въпрос за включването на ПДИ в контекста на статията и допълни: „Друг е въпросът за внушенията, това си е отговорност на авторите“.

Един от най-цветистите пасажи в текста на „Труд е посветен на природозащитника Тома Белев, който е наречен „екорекетьор и дежурен протестър“.

„През сдружение за изследователски практики“ Белев , който се явява експерт към НПО-то, и още няколко протестъри получават 35 600 евро, за да осъществяват“граждански мониторинг на зоконодателството“, пише в статията. Белев обаче уточни, че тези средства са за организацията, а той не е получавал от тях.

Напротив, неговата организация „Асоциация на парковете“, която е кандидатствала по същия механизъм, изобщо не е спечелила. По повод главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков той коментира с цитат на Гьоте: „Човек вижда само това, което познава“.

Всички като него действат, само когато някой плаща, обобщи Белев.Той обясни, че съжалява за вестника, който беше сериозен ,но очевидно го чака същата съдба, като на останалите, ръководени от Блъсков вестници – фалит. Той направи и паралел със стенвестниците на културната революция в Китай.

В последните месеци в. „Труд“ публикува и няколко текста на неизвестния за гилдията журналист Калоян Стоев, след чийто текст последва и проверка на МВР и прокуратурата в правосъдното министерство. По-рано днес главният редактор на вестника Петьо Блъсков обяви, че той е Калоян Стоев, а писането под псевдоним е честа практика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама