Въвеждат нов ред за назначаване на чиновници

19:54, 13 юли 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови правила за подбор на кадри в държавната администрация е одобрил на днешното си заседание Съветът за административна реформа, председателстван от вицепремиера Румяна Бъчварова, съобщиха от правителствената пресслужба.

Чиновниците вече ще се подбират централизирано, на база модела на Европейската комисия и други европейски модели за подбор на кадри. Предвижда се такъв централизиран подбор да е първата фаза по одобрението на кандидатите и то ще е на база „общи компетенции". След това желаещите да работят в държавната администрация ще попадат в т.нар. банка кадри с валидност три години.

В рамките на тригодишния период на валидност на резултатите от конкурса, всяка една администрация ще ползва този пул, за да подбере най-подходящите кандидати за последващи специализирани тестове и интервюта когато провеждат конкурс за заемане на длъжности в държавната администрация.

Новият ред е предвиден в промени в Закона за държавния служител, а целта е да се минимизира субективността и да се осигури прозрачност при назначаването и преназначаването на служители, се казва в съобщението.

„Чрез него ще се гарантира качество в държавната администрация, както и затварянето на „вратичките“ за нарушаване и заобикаляне на правилата за подбор“, подчертава вицепремиерът Бъчварова.

Според официални данни, представени от екипа й, 81% от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс, чрез различните съществуващи „вратички“ в Закона за държавния служител.

На заседанието е обсъдено и въвеждането на задължителна оценка на въздействието на законодателството.

„Представеният Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за нормативните актове цели създаването на механизъм, който да подобри качеството на законодателството“, подчертала Бъчварова. Чрез този способ ще се отговори и на критиките на бизнеса за липса на последователност и предсказуемост на регулаторната политика. На базата на данни от други европейски държави, въвеждането на задължителна оценка на въздействието може да доведе до 40% по-малко промени в законодателството.

По думите на вицепремиера Томислав Дончев, оценката на въздействието и нейното подлагане на обществено обсъждане ще позволи и конкурентост, тъй като дава възможност по време на периода на обществена консултация представители на организации, като тези от НПО сектора, да предложат алтернативна оценка на въздействието и свой анализ. Предложенията са изработени съвместно от екипа на Бъчварова и този на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Предстои финализиране на законопроекта на база коментарите от заседанието на съвета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама