Висшия адвокатски съвет: Недопустимо е подслушването и проследяването на адвокати

20:56, 13 юли 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дебат на тема подслушване и проследяване на адвокати изобщо не е допустим, се казва в декларация на Висшия адвокатски съвет, приета единодушно на заседанието му в петък.

Повод за декларацията е изявление на премиера Бойко Борисов от 1 юли на заседанието на Министерския съвет, когато министър-председателят определи и нов корус на съдебната реформа. Тогава той отправи препоръки към правосъдния министър Христо Иванов за предприемане на мерки за съкращаване на наказателния процес.

"Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява", заяви Борисов в тази връзка. "Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията. Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват, и утре го издирват, вика "Какво правят те, какво правят!". Така че цялата твоя воля трябва да се насочи. Всички ще те подкрепяме, но това е практиката."

Адвокатурата отбелязват, че всеки опит да се наруши тайната на кореспонденцията между адвокат и клиент минира принципите на справедливия съдебен процес, защитен в Конституцията и закрепен в Международния пакт за граждански и политически права и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

"Тези принципи са създадени в защита на гражданина, а не на адвоката, част са от правото на защита във всяко демократично общество и стриктното им спазване утвърждава върховенството на закона", се казва още в декларацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама