Повече от година по-късно - ново лице начело на БНБ

21:59, 13 юли 15 / Политика 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
20 юни 2014 г. бе датата, на която “Корпоративна търговска банка” АД бе поставена под специален надзор след координирана атака срещу нея. Това бе и датата, на която за първи път се чу искане за оставката на гуверньора на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров - от “Протестна мрежа”, които настояха той, заедно с председателя на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, да се оттеглят, защото са допуснали източването на четвъртата по големина банка в България.

Точно преди една година пък лидерът на най-голямата опозиционна партия тогава - ГЕРБ, Бойко Борисов също се включи и поиска оставката на Искров. Както и много пъти след това, гуверньорът изрази готовност да напусне поста, но под условие - ако парламентът постигне консенсус за заместник. Четирите партии тогава, очаквано, не успяха да му намерят заместник. Споделената пред обществото позиция от Борисов бе, че той не иска да се нагърбва с този “огромен политически риск, който ще се приеме много тежко от обществото” точно преди избори - да гласува с ДПС.

Междувременно БНБ остана и без подуправител в управление “Банков надзор”.

След като окончателното решение за КТБ бе многократно отлагано във времето, на 24 октомври Искров обеща да подаде оставка, когато то бъде намерено.

И макар, добро или не, решение около казуса бе “намерено”, а именно банката бе обявена в несъстоятелност, гуверньорът на БНБ заяви, че се отказва от поста си едва преди няколко дни - повече от година, след като тя му бе поискана за първи път.

И едва три месеца преди да приключи втория му мандат начело на Централната банка. Искров бе посочен за гуверньор през октомври 2003 г., когато Симеон Сакскобургготски бе премиер. През 2009 г., когато на власт дойде Бойко Борисов, който започна да ревизира персоналните назначения на кабинета “Станишев”, Искров изненадващо отново бе преизбран.

Преди дни вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че това е станало, за да се “угоди” на останалите партии. Но според ковчежника на първото правителство на Борисов - Симеон Дянков, това е станало заради “влиятелна фигура в парламента”. Десните партии, тогава под името “Синята коалиция”, не подкрепят преизбирането на Искров, предложено официално от Стоян Мавродиев и от настоящия депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

Да го сменят на креслото на пл. "Княз Александър І" №1 днес има четирима кандидати. Новият гуверньор ще бъде избран утре от Народното събрание, но редица анализатори и политици вече предупредиха, че изборът е предопределен.

Като най-вероятен нов банкер №1 на държавата за следващите шест години се сочи Димитър Радев - съветник в Международния валутен фонд (МВФ) и според някои опозиционни политици вече е бил развеждан в сградата на БНБ лично от финансовия министър Владислав Горанов.

Останалите претенденти са Григорий Вазов (предложен от “Патриотичния фронт”), Виктор Йоцов (АБВ) и Бисер Манолов (Реформаторския блок). Последният бе предложен от “Движение България на гражданите”, като се очакваше останалите партии от коалицията да не го подкрепят. В крайна сметка Блокът отново изненада - подкрепи и него, и Радев. Макар на изслушването им в комисия депутат от РБ да постави условие пред него - да не запази Димитър Костов - подуправител на управления “Банково” и “Фискални услуги”. БСП и ДПС вече изразиха подкрепата си за кандидата на ГЕРБ.

И в кулоарите на парламента се заговори, че останалите са гласени за подуправители. След като Цветан Гунев бе обвинен от прокуратурата, “Банков надзор” остава без шеф. Мандатът на Калин Христов, подуправител на управление “Банково”, също приключва скоро - той бе избран от парламента заедно с Искров.

Така въпросът, отправен от финансовия министър в кабинета “Орешарски” и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов, към кандидатите - дали биха се съгласили да станат подуправители, ако не спечелят надпреварата, подхранва тези съмнения. Кандидатите на Реформаторите и на АБВ дадоха съгласие.

Новият гуверньор ще бъде избран утре на извънредно заседание на Народното събрание, като той ще има седмица да предложи подуправители.

Рекордьорът държи шест мандата

За своята 135-годишна история Българската народна банка е сменяла 40 пъти своя управител. Гуверньорите обаче не са толкова много - 32, тъй като някои от тях са били по повече от веднъж на поста - или преизбирани за нов мандат, или заради промени в структура на банката. Рекордьорът е Добри Божилов, който е бил начело на Централната банка цели шест пъти. Но в пет от тях - за по-малко от година. Но заема и поста без прекъсване от април 1935 до ноември 1938 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама