32 пожара в сухи треви гасиха плевенските огнеборци за половин месец

07:12, 17 юли 15 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само в дните от 1 до 15 юли на територията на област Плевен са възникнали 32 пожари в суха тревна растителност и отпадъци, информират от пресцентъра на ОД на МВР. От там коментират, че затоплянето на времето значително нараства общият брой на такива пожари като по-голяма част от тях възникват извън урбанизираните територии – 26, основоно в тези, обслужваните от РСПБЗН – Плевен и Гулянци. За подобни инциденти се съобщава най-често след 12 часа на обяд.

Причините за тях са предимно небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежно тютюнопушене и умишлено опожаряване на сухите тревни площи, с цел тяхното почистване.

Тези пожари са без преки материални загуби. Въпреки това при всички тях са унищожени значителни площи от нискостеблена растителност в землищата на населените места от областта. Възниква опасност от разпространяване на пожарите в жилищни масиви, селскостопански сгради, вилни зони, горски и полски масиви и други. Задимяването по пътните артерии създава реални предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Пожарите нанасят не само материални и екологични щети, а и са свързани с немалък разход на ресурс.

От полицията в Плевен апелират при забелязан пожар да се съобщи на тел.112 и своевременно в кметството на съответното населено място, като се посочи точното мястото и какво гори. При установяване извършителите на запалвания, своевременно да се уведомяват съответните РСПБЗН при РДПБЗН-Плевен и РУП при ОДМВР-Плевен, за предприемане на административно-наказателни мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама