Излиза обновено издание на Червената книга на България

07:18, 17 юли 15 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров ще представят новото и актуализирано издание на „Червена книга на Република България”. „Червена книга на Република България” е съвместно издание на БАН и Министерството на околната среда и водите.

В предлаганото ново, актуализирано и допълнено издание на книгата са приложени международно приетите Критерии на IUCN за оценка на природозащитния статус на таксоните, което прави изданието съобразено със световните стандарти за природозащита. Видовете са разпределени в следните категории: изчезнали (extinct - EX), регионално изчезнали (regional extinct – RE), критично застрашени (critically endangered – CR), застрашени (endangered – EN) и уязвими (vulnerable –VU). Изданието е на български и английски език.

 В резултат на научната оценка на съвременното състояние на биоразнообразието в нашата страна, в новата Червена книга е увеличен броят на видовете, включени в него: В т. 1 – Растения и гъби, са включени общо 808 вида, в т. 2 – Животни, са включени 287 вида. Значителна новост и в двата тома е научната оценка и включването на нови значителни групи от биоразнообразието на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама