Посланикът на Република Турция в България ще посети Разград за Рамазан Байрам

07:21, 17 юли 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За празника на мюсюлманите Рамазан Байрям, който започва днес, в Разград ще пристигне и посланикът на Република Турция в България Сюлейман Гьокче. Дипломатът ще присъства от 13.30 часа на петъчната молитва в джамията „Ахмед бей” и ще отправи своите поздравления по повод Рамазан Байрам.

Районният мюфтия на Разград Мехмед Аля обясни, че свещеният месец Рамазан, предшестващ празника е месец за благотворителност и берекет, милосърдие и опрощение. През целия месец във всички населени места в област Разград са били организирани благотворителни вечери - ифтар. В областния град на благотворителните ифтари са присъствали всяка вечер по 70-100 човека - мюсюлмани и християни.

Организирана е и хуманитарна кампания за подпомагане на социално слаби семейства в региона. Със събраните средства са подпомогнати 350 семейства, които са получили пакети с хранителни продукти от първа необходимост.

През месец Рамазан на две места в Разград - в джамията „Ахмед бей” и в ж.к. „Орел” е организирано и „мукабеле” - прочитане на целия свещен Коран.

А въпреки късния час за нощната молитва (теравих) джамииите в региона се оказвали тесни, за да съберат желаещи да присъстват на службите. Според проучване, направено от Районното мюфтийство около 4500 души в областта всекидневно са участвали в нощните молитви. Според Аля отчетено е също, че се увеличава присъствието на много млади хора в молитвените храмове.

Празникът Рамазан Байрам продължава три дни и по този начин се отбелязва края на постенето по време на свещения месец Рамазан, обясни районният мюфтия на Разград Мехмед Аля. Големият мюсюлмански празник в Разградско започна рано тази сутрин с отслужване на празнична байрамска молитва във всичките 98 джамии в региона.

Рамазан Байрам, наречен още Шекер Байрам символизира семейното единство, привързаността, уважението и почитта към възрастните. Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните като дават “зекят” и “фитре” /дарения/ на сираци, вдовици и социално слаби. Трапезите са отрупани с много ястия и най-вече със сладкиши и баклава. По време на празника семейства и роднини се събират заедно, а младите искат прошка от по-възрастните. Най-щастливи са децата, които получават подаръци и лакомства.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама