Официално откриват паметника на Левски в Шумен днес

07:23, 17 юли 15 25 595 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официално откриват днес паметника на Апостола в Шумен. Церемонията ще се състои от 18 ч. Тържеството в навечерието на рождението на Левски – 18 юли е и по повод 137-годишнина от освобождението на града.

Предвидена е церемония по поднасяне на венци и цветя, а Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе самостоятелен концерт.

Тържеството ще бъде на пешеходната зона срещу Военното окръжие.

Бюст-паметникът на Левски в Шумен бе издигнат благодарение на Инициативен комитет с председател Марин Казаков, а парите, в размер на около 20 хил. лв., бяха дарени от видни общественици, бизнесмени и политически партии.

Проектът за бюст-паметника на Левски в Шумен е дело на арх. Огнян Гърбев и Веселин Ружеков, който държи авторските права на бюста. Скулптор е Росица Мишева. Идеята за изграждане на паметник на Левски в Шумен датира още от 2001 г. Тогава също се сформира Инициативен комитет. С решение на местния парламент се определя и мястото на паметника. Правят се два конкурса за изработване на фигурата. Първият не определя победител. Скулптурна композиция от много елементи печели втория конкурс. Шуменци обаче не харесват предложението, срещу него скачат и видни архитекти с аргумента, че композицията не се вписва в пространството пред Съдебната палата. Така постепенно идеята е изоставена. Междувременно се открива банкова сметка за дарения, в която се събират около 2 хил. лв.

Така след повече от десетилетие идеята за паметник на Левски в Шумен е реализиран.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама