С лавандулово вино канят на фестивал в Средно градище

08:03, 17 юли 15 / Култура 25 873 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С лавандулов мед и вино канят на гости на Националния фестивал на лавандулата, който стартира утре в чирпанското село Средно градище. „Това е второто издание на фестивала, който се провежда в два центъра на лавандулата у нас. Следващата седмиа фестивалът продължава в Генерал Тошево”, информира Нина Гиргинова, председател на организационния комитет.

По думите й първите лавандулови насажедния са се появили в Чирпанско още в началото на ХХ-ти век, а през последните години площта им бързо нараства. През последните 10 години етерично-маслената култура се отглежда и в Добруджа, затова там е продължението на фестивала.

„От 2012 г. с добив на 120 тона лавандулово масло годишно, България е производител №1 в света. По-качественото българско лавандулово масло е от района на Чирпан”, обясни Гиргинова. Основните дестилерии са в селата Пъстрово  и Зетьово.

„Нашата идея е от догодина да предложим нов продукт - лавандулов  туризъм. Вече има заявен интерес от страни в Европа и Близкия Изток”, информира още Гиргинова. Ще бъде открит и Музей на лавандулата в Средно градище. Селото вече има и свой „патентован“ билков чай с название „Lavender Girl“ („Лавандулово момиче“). В него се преплитат ароматите на риган, жълт кантарион и, разбира се, на лавандула.



Фестивалът ще стартира с туристическа лавандулова пътека из масивите, която ще започне в 8.00 часа утре.

На обяд ще заработи и лавандулов базар, на който ще има лавандулов мед и вино, лавандулови сладка, лавандулова цитронада, кексчета с лавандулов аромат, ароматни торбички и много други подобни изкушения от дребни производители на екопродукти.

От 17.00 часа започва среща на производители на лавандула с представители на земеделските структури в сектора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама