Иван Костов: ДПС стои зад атаката срещу съдебната реформа

08:23, 17 юли 15 / Политика 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Аз знам, че има кампания която се води от ДПС срещу съдебната реформа. Това е явно.", заяви пред БТВ бившият премиер Иван Костов.

"Но само ще кажа, че това не е начина да се прави конституционна реформа. Конституционната реформа е резултат то национален консенсус. Не може с буря и натиск".

Според Костов по много странен и неуместен начин са се опитали да го замесят в това.

"Опитаха се и мен да ме замесят много неуместно и странно. ДПС води кампания срещу мен с идеята да нанасят щети на Реформаторския блок. И успяват, но ще загубят много след местните избори. Това е със сигурност. Управляващите ще бъдат в много по-добра позиция".

Бившият премиер анализира, че ДПС е извършила завой към Анкара и вече е много близо до позицията на ислямистите и османистите в Турция.

Той определи като риск по-тясната обвързаност на ДПС с Реджеб Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, която е ислямистка и неоосманистка и е на власт от 2002 г.

"През 2006-2007 г. започнаха да превръщат Дианета (дирекцията по вероизповеданията) в огромна институция, която ислямизира Турция. Нейният бюджет е 1,9 пъти повече от бюджета на вътрешното министерство на страната, посочи Костов.

Той цитира данни от преброяването на населението от 2001 г., което показва силно намаляване на хората, които обявяват, че майчиният им език е турски, че са от турския етнос и са мюсюлмани. "Това означава, че построените огромен брой джамии между 2002-2010 г. са направени просто като знаци, в тях не ходят хора. Това е показност, това е присъствие", заяви още той. Дианета построи в България две огромни средни училища за мюсюлмани с капацитет от 100 души, в които в момента в Момчилград има 100 ученици, допълни Костов.

Според Иван Костов не е много сигурно дали Гърция е в състояние да изпълни програмата която подписа.

"Тези седем страници програма, които малцина у нас могат да прочетат, дали Гърция може да изпълни такава изключително тежка програма. Това до което програмата води е огромно преструктуриране на администрацията, дълбока реформа на пенсионната система и начина на уреждане на трудовите отношения".

Той каза още, че ние сме били в същото положение, дори в по-тежка през 1996-97 година. Костов обясни, че тогава имотите са били на абсолютна безценица.

"Българските власти дали са готови да поемат този риска за Гърция", запита Костов. Според него добре би било тяхната позиция да бъде аргументирана.

"Има смисъл да се помогне ако има висока гаранция, че Гърция ще излезе от тази ситуация. ЕС обаче не може да даде такава гаранция", заяви той.

"В момента малцина ще отидат в Гърция и ще рискуват. Гръцките политици сега са изправени до стената. Ципрас разбра, че унищожава Гърция много късно", добави той.

Според Костов, България се стабилизира политически. В момента тече частична стабилизация. Поради обстоятелството, че се отива на местните избори с предизвестен край.

"Местните избори ще изиграят допълнителна стабилизираща роля, което дава шанс България да излезе от политическата криза. Местните избори са с предизвестен край основно заради изключителната слабост на опозицията", каза той.

Костов определи като голям риск решението на новия управител на БНБ Димитър Радев да остави в екипа си подуправителите на предшественика си Иван Искров.

Едно успешно дело срещу България би направило тези лица виновни за фалита и отнемането на лиценза на КТБ и всички членове на УС трябва да бъдат сменени, смята той. Допълни, че не знае дали е имало натиск към новия шеф на БНБ да запази заместниците на Искров, но подчерта, че Радев е експерт и специалист от най-високата възможна класа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама