Трима индивидуални изпълнители и пет състава представят област Плевен на Рожен

08:32, 17 юли 15 / Култура 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима индивидуални изпълнители и пет фолклорни състави ще участват на започващият днес събор на Рожен. Той ще бъде открит с изпълнения на 401 каба гайди, Валя Балканска, Петър Янев и кукери. На Роженските поляни за трите дни се очаква да преминат над 350 000 души.

Днес на сцената на събора от област Плевен ще се изявят Ралица Хайдърска, ученичка в Начално училище „Отец „Паисий“ – гр.Плевен с ръководител Силвия Хайдърска. Малката изпълнителка ще се представи с три песни – „Седнали ми са терзии“, „Тръгнала е Дена“, „Ой, Дано“. Станислав Радославов, представител на НЧ „Никола Вапцаров – 1908“ - гр.Червен бряг, с ръководител - Иван Цветков ще изпълни „Три села“ и „Там, дето има“. От същото читалище са и Фолклорна танцова формация „Феникс“, подготвила „Женски шопски танц“ и „Шопско настроение“, както и

Фолклорното трио „Феникс“, което ще се изяви със „Сълнцето трепти, захожда“, „Влезнала е Гинка“.

В съботния ден от НЧ „Никола Вапцаров – 1928“ – с. Ракита, община Червен бряг, ще се представи гупа за автентичен фолклор, ръководена от Тихомир Станков. Те ще изпълнят „Слънцето трепти, заода“ и „Татьова Белка Гроздана“. От НЧ „Борба - 1896“ – гр.Кнежа е фолклорна формация „Гергана“ с ръководител Гето Ценковски, които ще участват с „Еленино“ и „На мегдана“.

В неделния ден на сцената на Рожен ще излезе Дамска фолклорна група „Славей“ с ръководител Йордан Лазаров към НЧ „Светлина -1905“ – с.Вълчитрън, община Пордим. Те са подготвили песните „Слънчице грее“, „Китчице, моме хубава“ и „Зарад тебе, моме, мори“. Последният участник от Плевенско е Румен Марков от НЧ „Ламби Кандев – 1893“ – гр.Искър, подготвил „Зашумяла е гората“ и фолклорни мелодии на гайда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама