Цената на мидите във Варна падна на 2 лева за килограм

09:07, 17 юли 15 25 3640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 3 до 3.50 лева търгуват килограм пресни миди продавачите на Рибния пазар във Варна. Цената на най-масовия морски деликатес е значително по-ниска на мидените ферми и рибарските селища. На Карантината, например, килограмът на черупчестите мекотели върви за 2 лева, установи репортерска проверка.

Мидите са изключително полезна храна и невероятен деликатес, с който можем да изненадаме близки и приятели. Те обаче са и като филтри на морската вода, затова е важен произходът им, казват рибарите.

По цвета на черупката и външния вид може да се разбере дали мидите са от ферма. Собствениците на заведения край морето ги предпочитат и са категорично против изкупуването на миди от случайни търговци. Десетки са мидените ферми по крайбрежието, повечето с дългогодишен опит в бранша.

Именно от тях морските вълци от Карантината се зареждат с черупчести мекотели. Други пък берат миди от скалите на юг от нос Галата, тоест от екологично чисти води. Съветът на рибарите е винаги да се консумират пресни миди, което означава живи.

В големите рибни магазини можете да си купите миди в мрежичка, които са се киснали в морска вода минути преди да влязат в тенджерата. Съхраняват ги така, за да дишат. Ако попаднете на такава находка, не я подминавайте, но се уверете, че черупките са плътно затворени – това показва, че мидата е жива.

Ако някои имат лек процеп, почукайте отгоре – ако се хлопне веднага, значи мидата е жива, ако не – не купувайте, защото рискувате да се натровите, предупреждават рибарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама