Томислав Дончев: Ако ни поискат пари за Гърция, ще кажем: "Не"

09:10, 17 юли 15 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До момента, никой не е искал и не е посмял да иска ангажиране на България с финансови средства, каза вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев в предаването “Денят започва” на БНТ на въпрос дали България ще даде пари за помощ на Гърция.  Беше обаче категоирчен, че ако това стане, то отговорът ще бъде “Не!”.

Той обясни, че в момента има предложение да се ползват средства от т.нар. стар фонд – Европейския фонд за финансова стабилност, където има останали малко над 13 млрд. евро.

"Каква е причината да се иска да се ползват средства от стария фонд, а не от новия, в който има над 700 милиарда? Разликата е, че за ползването на каквито и да е суми от новия фонд са необходими определени процедури в държавите-членки, включително и ратификация през парламентите, което отнема време", поясни вицепремиерът.

„Ние не бихме били против да се ползва един или друг вече създаден и работещ европейски механизъм стига това да не означава натоварване на страни извън еврозоната и специално на България, с допълнителни плащания като за това има много причини", – каза още Томислав Дончев.

Той обясни, че такава е позицията на правителството, а и никой не е в състояние да обясни на която и да е категория български гражданин, че по някакъв начин трябва да се ангажира с допълнителни плащания. Нито на пенсионер. Нито на работещ в системата на МВР. Нито в държавната администрация, нито в армията и т.н. 

"Да, в ЕС имаме солидарност. Но на първо място солидарността предполага този, който е по-богат да помага на този, който е по-беден… Солидарността е това. Солидарността не е по-бедният да помага на по-богатия. Това не е солидарност. Това е нещо друго като не съм сигурен каква е правилната дума", каза още той.

"Опитвам се да не обръщам внимание на разгарящите се понякога къде балкански, къде – политически, емоции защото е трудно да говорим с хладнокръвие по тази тема когато от другата страна на границата заплашват населението си с българизация, освен че е леко обидно", добави Томислав Дончев.

Според него големият проблем на Гърция, не е това, което дължи, а това, че продължава да трупа дълг. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама