Съдът на ЕС: Електромерите нависоко може и да са етническа дискриминация

09:47, 17 юли 15 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Монтирането на електромери на 6-7 метра височина в ромските квартали може и да е дискриминация на етнически признак. Това се казва в решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) по запитване на Административен съд София-град във връзка с дело между ЧЕЗ България и Комисията за защита от дискриминация (КЗД), съобщава „Правен свят“.

До делото се стигнало след жалба на собственичка на магазин в ромския квартал "Гиздова махала" в Дупница. През 2008 г. жената подала жалба в КЗД, че електромерите в квартала са монтирани на недостъпни места и хората не могат да проверят потреблението си, което според нея е дискриминация на етнически признак. Изяснено е, че в ромската махала електромерите са монтирани на височина от 6-7 метра, докато в останалите квартали се поставяли на височина от 1,7 метра и най-често в имота на потребителите.

Комисията е приела, че жената, макар тя самата да не е от ромски произход, действително е дискриминирана в сравнение с клиентите, които са с достъпни електромери. От ЧЕЗ обжалвали решението на КЗД пред съда, който пък се обърнал към СЕС.

В решението си Съдът на ЕС посочва, че принципът на равно третиране се прилага не само към лицата с определен етнически произход, но и тези, които макар сами по себе си да не принадлежат към съответния етнос, съвместно с първите търпят по-малко благоприятно третиране или особено неблагоприятно положение в резултат от дискриминационна мярка.

"Монтирането на недостъпна височина на електромерите в квартал с компактно ромско население би могло да представлява дискриминация поради етнически произход, когато в други квартали електромерите се монтират на достъпна височина. Дори ако се установи, че в този квартал има злоупотреби с електромерите, описаната практика изглежда несъразмерна спрямо двете си цели — да гарантира сигурността на електропреносната мрежа и надлежното отчитане на потребената електроенергия", е решил СЕС.

Когато решава спора, българският съд ще трябва да има предвид, че практиката с монтиране на недостъпни електромери е въведена само в ромски квартали, а ЧЕЗ ще трябва да докаже, че с електромерите действително са извършвани злоупотреби и становището им не се гради на предразсъдъци или стереотипи, допълва изданието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама