Над 1500 самоосигуряващи се в Търговищко трябва да подадат декларации до 31 юли

10:31, 17 юли 15 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 1500 са лицата в Търговищка област, които до крайния срок 31 юли трябва да подадат декларации – по чл. 55, ал.1 от ЗДДФЛ и по чл.201 от ЗКПО (образец 4001) от: самоосигуряващи се лица, включително земеделски производители, наемодатели  и фирми – платци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда определен в закона, съобщават от Териториалното подразделение на Националната агенция по приходите в Търговище. 

В декларацията се посочва размера на данъците, които са удържани при изплащането на извънтрудови  възнаграждения, както и дивидентите в полза на физически и юридически лица. В случаите, когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, тя се подава от лицето придобило дохода. Не се посочва единствено удържаният данък за доходи от трудови правоотношения.

Лицата задължени да удържат и внасят данък при източника декларират дължимия данък за тримесечието с подаването на горепосочената декларация, в срок до края на месеца следващ тримесечието. Накратко – за доходите получени през месеците април, май и юни, декларацията се подава до 31 юли 2015г.

Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане,  като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.

В най-масовия случай декларацията по чл.55 (образец 4001) се подава ако:

– сте наемодател и отдавате помещение под наем на друго физическо лице трябва да декларирате в декларацията по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и внесете дължимите авансови вноски до 31 юли;

– сте самоосигуряващо се лице подавате декларация за авансовия данък за доходите получени през второто тримесечие на 2015г. (по чл.55 от ЗДДФЛ);

– сте земеделски производител подавате декларация за авансовия данък за доходите получени през първото тримесечие на 2015г. (по чл.55 от ЗДДФЛ), и ако сте реализирали селскостопанска продукция, или сте получили субсидии, т.е. имате приходи от дейността.

      Горепосочената декларация се подава в офисите на НАП, лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка, или по интернет подписана с електронен подпис или ПИК. Срокът за плащане на данъка е и срок за подаване на декларацията – 31 юли 2015г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама