Соня Найденова: Гласуването във ВСС трябва да е явно

10:36, 17 юли 15 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Соня Найденова, представляваща ВСС, се обяви в подкрепа на заложеното в съдебната реформа явно гласуване в съвета. Пред БНТ тя заяви, че явното гласуване ще покаже кой на каква позиция е. Найденова не приема аргумента, че тайният вот защитанва свободното вземане на решение и независимостта и смята, че е неприложим по отношение на ВСС.

"Ако тайното гласуване защитава гражданина, който не упражнява власт, който упражнява свое право по Конституцията, в частност, дори да вземем правото на участие в парламентарни избори чрез гласуване – тя защитава отделния гражданин да не бъде атакуван заради своите политически пристрастия. Самата конституция му гарантира да не бъде преследван, включително и по признак политически пристрастия. Докато ВСС като управляващ орган – той трябва да управлява открито",посочи Найденова.

Идеята за явно гласуване в проекта на правосъдното министерство за промени в Законаза съдебната власт е една от най-критикуваните от прокуратурата.

Тя съобщи още, че държавите-членки са на ЕС вече са дали положителна оценка за насоката на съдебната реформа в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама