Около 10 сигнала за неправилно паркиране са подадени в полицията в Шумен

10:51, 17 юли 15 25 888 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не повече от 10 са подадените сигнали в полицията за неправилно паркиране в Шумен през последните два месеца. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в града.

През април шуменката Петя Стоянова създаде във Фейсбук страница, на която всеки можеше да публикува снимки на неправилно паркирани автомобили в града. Инициативата набра голяма популярност, а снимките и коментарите бяха хиляди.

Широкият обществен отзвук провокира Областната дирекция на МВР в Шумен да откликне на масовото недоволство от неправилното паркиране. Тогава от полицията призоваха гражданите да изпращат снимките със заснети нарушения на Закона за движение по пътищата на e-mail [email protected]. За сега обаче от възможността са се възползвали жена подала четири сигнала, мъж с три оплаквания. В полицията се обадил и гражданин, който направил куриозното предложил да изпраща снимки с нарушения, но само срещу заплащане.

От МВР в Шумен припомнят, че изпратените материали за засечено неправилно паркиране или други нередности на Закона за движение по пътищата трябва да са придружени задължително с телефонен номер на подателя, описание на мястото, деня и часа на нарушението.

Така при получаване на сигнал униформените извършват проверка.

След откриване на нарушителя се прави обратна връзка с подателя на сигнала. Той присъства при съставяне на акта за нарушение и се подписва като очевидец.

Сигнал за нарушение на Закона за движението по пътищата  може да се подава и на телефон 112, припомнят от МВР. От полицията в Шумен отчитат факта, че гражданите все още предпочитат да използват спешния номер. Униформените признават, че законовата процедура за подаване на сигнали се оказва сложна за гражданите, но тя не може да се избегне. В противен случай, ако се стигне до дело обвиненията срещу нарушителите падат в съда.

Междувременно създадената от Петя Стоянова страница във Фейсбук “Паркирал си като идиот – Шумен” вече е закрита. На нейно място обаче има нова “Паркирал си безобразно – Шумен”. В момента към нея са се присъединили над 1400 шуменци, които ежедневно публикуват десетки снимки на неправилно паркирали шофьори. Целта е активната гражданска позиция на групата да доведе до по малко нарушения в Шумен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама