Малцина пловдивчани се поклониха пред Левски (снимки)

12:14, 17 юли 15 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малцина пловдивчани дойдоха пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски, за да поднесат цвете в навечерието на 178-ата година от рождението му.

Независимо че великият българин е роден на 18 юли, честването бе организирано днес сутринта. В церемонията се включиха представителна воинска част, военен оркестър, венценосци, представители на комитет "Родолюбие".

Присъстваха областният управител Розалин Петков, зам.-кметът на Пловдив Петър Зехтински, районните кметове, председателят на Общинския съвет Илко Николов, политици, общински съветници. Редовите пловдивчани обаче се брояха на пръсти.

"Ние трябва да бъдем равни с европейските народи, но това зависи от нашите собствени задружни сили", припомни думите на Апостола в словото си Марин Кадиев. "Левски идва в Пловдив след легията, на 26 години, за да се образова. От тук, от Епархийското училище в Пловдив, започва неговото извисяване, за да стане енциклопедическа личност", подчерта председателят на съюза на независимите български писатели.

"Всичко, което съм направил, е за отечеството. Поминувай в молитвите си йеродякон Игнатий", са последните думи на Апостола пред неговия изповедник мигове преди бесилото. Няма по-извисена и по-чиста личност в националната ни история от Левски, подчерта ораторът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама