Жени ГЕРБ посетиха Европарламента по покана на Емил Радев

12:18, 17 юли 15 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на Жени ГЕРБ от всички областни структури на партията бяха на двудневно посещение в белгийската столица Брюксел. Там те се запознаха с дейността на българската делегация от ГЕРБ/ЕНП, както и с работата на Европейския парламент - единствената институция на Европейския съюз, избрана пряко от европейските граждани.

В рамките на своя престой дамите проведоха работна среща с евродепутатите на ГЕРБ, с които обсъдиха актуалните теми в Европа. Оживена дискусия предизвика темата за кризата в Гърция и нейното отражение върху бизнеса и икономиката на България, както и въпросите, свързани с миграцията и нарастващите бежански вълни към Европа, възможностите за европейско финансиране по различните оперативни програми на Европейския съюз (ЕС), за членство на България в Шенген. С българския член на Европейската сметна палата Илиана Иванова представителките на женската организация на ГЕРБ дискутираха въпросите на младежката заетост с акцент върху трудностите, пред които е изправеха схемата за "гаранция за младежта", което е и основна тема на публикувания неотдавна от Европейската сметна палата доклад.

Особен интерес предизвика новината за предстоящото създаване на зоополиция в България - инициатива, подета от Емил Радев още по време на 41-то НС в качеството му на народен представител и вече намерила своята реализация. "Със създаването на специализирана зоополиция и определянето на конкретни полицаи случаите на насилие над животни или случаи, в които домашни животни са нападнали човек, вече няма да бъдат пренебрегвани, тоест помислено е както за благосъстоянието на животните, така и за живота и здравето на хората. Зоополицаите ще могат да се намесват в случаи на насилие, убийство или боеве с животни, както и когато стопанинът на едно животно не е упражнил достатъчен контрол и то е нанесло телесна повреда на друго лице", сподели пред своите гости Емил Радев.

Той разказа и за друга важна тема, по която активно работи в Европейския парламент - зачестилите случаи на международно отвличане и насилствено осиновяване на деца от централна и източна Европа, включително и България. По думите на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП тази практика би могла да бъде избегната или поне случаите на насилствено осиновяване сведени до минимум, ако регламентът, определящ компетентността на съдилищата, е с по-ясни и детайлни правила.

"Това е един от проблемите, по които работим в правната комисия на ЕП - изработването на мерки, чрез които да се подобри ефективното сътрудничество между националните съдебни органи. Целта е да се подобрят правната сигурност и равнопоставеността на европейските граждани по отношение на достъпа до правосъдие", разказа още Радев на своите гостенки от България.

В рамките на своята визита Жени ГЕРБ проведоха среща и със Стефани Домас, генерален секретар на Европейския съюз на жените (ЕСЖ) - неправителствена организация под шапката на Европейската народна партия. "Европейският съюз на жените е най-голямата женска организация, обединяваща различни неправителствени организации и асоциации от спектър център-дясно в Европа. Членството ни в нея би дало отлична възможност на Жени ГЕРБ да се позиционират на европейската сцена, а чрез своята активна дейност и инициативи да зададат посоката за бъдещи дискусии на европейско ниво", коментира председателят на Жени ГЕРБ  Ирена Соколова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама