ЕЦБ е отпуснала тайни кредитни линии на България и Румъния

12:21, 17 юли 15 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската централна банка (ЕЦБ) е отпуснала тайни кредитни линии на България и Румъния, за да убедят властите да не затварят местните клонове на гръцките банки, пише Financial Times. 

Новината за тайната подкрепа за клоновете на гръцките банки идва малко след като управителите на ЕЦБ решиха в четвъртък да отпуснат спешно 900 млн. евро на гръцките банки, за да се справят с финансовата криза. Сумата е скромна добавка към 89-те млрд. долара, които гръцките банки вече получиха от ЕЦБ.

Гръцките банки Pireaeus, National Bank of Greece, Eurobank и Alpha Bank имат значителни активи в Централна и Източна Европа. В България различни гръцки банки държат над 20% от банковия сектор на страната, а в Румъния – около 12%.

Ако тези активи бъдат блокирани от местните власти, банките-майки ще понесат тежък капиталов удар и ще сринат гръцката банкова система. 

„Притесняваме се, че ако някой се уплаши и им врътне кранчето, всички ще го последват“, казва анонимен източник на Financial Times. 

ЕЦБ е въвела специални "суапови" споразумения (двустранни кредитни линии) с Румъния и България, за да увери Букурещ и София, че гръцките банки в двете страни ще получат финансова подкрепа при настоящата криза, допълва изданието, цитирайки източника.

Подобни суапови линии, които дават възможност на чужди централни банки да получават заеми от ЕЦБ и да раздават средствата като кредити на местния пазар, бяха използвани в периода на финансовата криза в еврозоната, но обикновено бяха оповестявани.

Българската народна банка и ЕЦБ отказаха коментар, отбелязва Financial Times. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама