С фолклорен фестивал във Варненско почитат паметта на Света Марина

13:24, 17 юли 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската православна църква почита днес паметта на Света Великомъченица Марина. На големия християнски празник певчески и танцови състави от цяла Североизточна България се включват във фолклорния фестивал, с който община Аксаково традиционно отбелязва деня на светицата в местността "Света Марина" край село Ботево. В празничния ден ще бъде сготвен и курбан за здраве. Тази година майстор на гозбата е асистентът на Ути Бъчваров - Росен Митков.

Кметицата на Дългопол Маринка Иванова, която днес празнува Имен ден, отиде до село Сава, за да запали свещичка в храма "Света Марина".

"Нека Тя ни дари с радостта от чистото човешко общуване, в което споделяме истината, вярата и любовта. Нека ни помага да схващаме правилно живота чрез ценностите, постигани с дълги часове на труд, себераздаване и съзидание. Да подкрепи силите ни през тази година, да благослови нашия труд, за да се радваме на плодовете му, за да успеем да увековечим на тази земя частица правда и частица красота, и да направим този свят по-добър, по-съвършен", написа Маринка Иванова във facebook.

Света Великомъченица Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи своето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството. Пръв неин гонител станал баща й. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави. Хвърлили вързаната девойка в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот. Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама