Нов Център за спешна медицинска помощ ще бъде изграден в Разград

13:54, 17 юли 15 25 613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов Център за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ ще бъде изграден в Разград. Това каза на пресконференция в лудогорския град заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Преди брифинга зам.-министърът на здравеопазването проведе работна среща с областния управител Петър Василев, с кметове и зам.-кметове на общините Разград, Кубрат , Лозница, Исперих и Цар Калоян.

Д-р Шарков посочи, че нови сгради за нуждите на филиалите ще се изградят в Цар Калоян и Лозница, а по предложение на Областния управител Петър Василев такива ще бъдат създадени и в общините Завет и Самуил.

В Разград територията на Спешното приемно отделение ще бъде освободена от ЦСМП, който ще се изгражда наново в двора на болницата, за 700 000 лв. Филиалите за спешна помощ в Исперих и Кубрат ще бъдат реконструирани и модернизирани, но в Лозница и Цар Калоян сградите не отговарят на стандартите и ще строят нови от по 200 кв.м, за по 200 000 лв., коментира д-р Шарков.

Зам.-министърът отбеляза, че средствата за модернизация на Спешната помощ са осигурени от Европейския съюз, който отпусна 85 млн. евро за тази цел. С тях ще бъдат закупени 400 линейки и ще бъдат преоборудвани центровете и филиалите за спешна помощ и спешните приемни отделения. В 172 филиали, 28 ЦСМП и 35 спешни приемни отделения ще се направят ремонти, а там, където е необходимо ще се построят нови.

Заместник-министърът на здравеопазването уточни, че основната идея, която има Министерството, е да няма място в страната, където линейката да пристига до пациента за повече от 20 минути. „Именно затова се организират срещи с областни управители и общински кметове, които да преценят и ако има нужда чрез общински съвет да определят терени, които да бъдат дарени на държавата и на тях да бъдат построени центрове за спешна помощ”, каза д-р Шарков. Той посочи, че до 2020 г. ще бъдат подменени до 20 на сто от линейките, а за останалите ще се търсят бюджетни средства.

Д-р Шарков заяви, че от началото на годината са закупени 56 линейки, 2 от които са били за ЦСМП в Разград и добави, че след увеличението на заплатите с 20 процента в началото на годината, в Спешната помощ са постъпили 40 нови лекари и два пъти повече среден медицински персонал.

Във връзка с напрежението с напускането на сестри от хирургичното отделение на разградската болница в понеделник д-р Ваньо Шарков коментира, че това са изцяло мениджърски решения. „Усилията на ръководството на лечебното заведение да подобрят начина на работата в болницата неизменно ще разбутат някои пластове, но се надявам напрежението да е чисто медицинско, да няма никакви странични неща.”, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама