Частни имоти замърсяват морето край Кабакум с фекалии

14:28, 17 юли 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тръбопровод, преминаващ по границата между Международния дом на журналистите и частни имоти, замърсява морето в местността "Кабакум" с битово-фекални води. Това установиха експерти от РИОСВ-Варна, които се заеха с изясняването на случая. Припомняме, че от Здравната инспекция във Варна също потвърдиха сигнала за фекалния теч, който засега не засяга зоната за къпане на плаж "Кабакум-север".

В района на заустването на тръбата има две необитавани жилищни сгради, които не са въведени в експлоатация. В един от имотите е изградена канално-помпена станция, в която постъпват отпадъчни води. За изграждането й има издадено разрешение от район "Приморски", Община Варна, но не е въведена в експлоатация и не е ясно къде се отвеждат отпадните води след нея. От имота има изведени 3 тръби, които се заустват в морето. От двете няма изтичане, а от третата изтича вода с неустановен произход.

В най-горната част на карето има изградени три шестетажни сгради, които са обитаеми, но само една е въведена в експлоатация. Отпадъчните води от тези сгради са отведени към канално-помпената станция.

В момента се изяснява статутът и собственоста на тръбопровода, заустен в Черно море, както и на сградите в района. За случая са уведомени началникът на ДНСК "Североизток" и кметът на Община Варна, директорът на Басейнова дирекция и управителят на "Водоснабдяване и канализация - Варна" за предприемане на действия по компетентност.

На собственика на имота, от който са заустени тръбите в морето и на собственика на канално-помпената станция, ще бъдат наложени административни наказания по Закона за водите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама