Цацаров обсъди съдебната реформа с ДСБ

14:38, 17 юли 15 / Политика 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главния прокурор Сотир Цацаров обсъди съдебната реформа със съпредседателя на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев и здравния министър Петър Москов, който е зам.-председател на партията.

След срещата Радан Кънев заяви, че с Цацаров имат обща воля за реформи в прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на реформаторите.

Той уточни, че поводът за срещата е бил да не се допуска напрежение и медийните интерпретации да пречат на диалога за съдебната реформа. И добави, че с главния прокурор са се съгласили, че разговорът за конституционните промени вече е изцяло на политическата плоскост.

"Трябва да е ясно, че при всички отговорности, които носи, главният прокурор не носи отговорност да събира мнозинства в Народното събрание – това е наша работа. И не би трябвало и не зависят политическите мнозинства от съдебната власт. Оттук нататък прокуратурата не е участник в политическите разговори. Наша задача е да съберем 180 гласа, заяви Кънев.

Според него имало разминавания по други текстове, които имат чисто професионален характер. По думите му те са от професионално-синдикален характер - доколко съдиите и прокурорите не членуват в синдикати, но става дума за собствената им професионална съдба. Двамата с Москов поели ангажимент за много сериозен диалог по тази част от проекта. 

Кънев днес отново потвърдил пред главния прокурор, че никой няма политически намерения за промени в прокуратурата. 

"Никой никого не маха и никой никого не слага. ВСС е този, който избира главен прокурор, когато му изтече мандатът", категоричен бе той. 

Междувременно в официално съобщение от прокуратурата обявиха, че Сотир Цацаров е изразил категорична подкрепа на предложенията за формиране на колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите във ВСС, за пряк избор на членовете на съвета от професионалната квота и за засилване на правомощията на Инспектората към ВСС.

Главният прокурор е подчертал, че всяко забавяне може да се отрази негативно на реформата в съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама