Спасиха дива птица, затворена в клетка в асеновградско заведение

15:02, 17 юли 15 / Любопитно 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив спасиха дива птица, която била затворена в клетка в заведение в Асеновград. Сигналът за "плененото" пернато животно е подаден на Зеления телефон на РИОСВ – Пловдив в края на месец юни.

При проверка на инспекторите станало ясно, че птицата е посевна врана (Corvus frugilegus). Преследването на този вид птици в миналото е довело до намаляване на числеността им в страната. Поради това посевната врана е включена в листата на защитените видове на територията на България.

По твърдение на собственика на заведението животното е намерено преди дни в безпомощно състояние в района на търговския обект.

Птицата вече е изпратена за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

В края на месец юни пък в пловдивското село Белозем, при извършено маркиране на щъркели, са констатирани 18 бр. малки мъртви екземпляри. Всички те се предоставят на Тракийския университет в Стара Загора, чрез СНЦ "Зелени Балкани – Стара Загора", за изследване и установяване на причините, довели до високата смъртност на щъркелите.

В селата Мало Крушево и Строево са намерени щъркели с ранени криле. В Белозем пък е открит екземпляр с изсъхнал крак. И трите птици са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама